Musea en meer

De Leie Schelde streek is van oudsher een inspiratiebron voor kunstenaars en cultuurliefhebbers. Ontdek deze unieke kunstregio en laat je verrassen door de rijke geschiedenis en cultuur.

mudel

Deinze

In het regionaal erkend museum mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) huist een collectie beeldende kunst gemaakt door kunstenaars die gewoond of gewerkt hebben rond de Leiestreek. Enkele bekende namen uit de collectie zijn Emile Claus, de gebroeders De Smet, Valerius de Saedeleer, Constant Permeke, George Minne en Gustave van de Woestyne.

Kuipersmuseum

Nevele (Deinze)

Sinds de jaren ’60 situeert hier een sierkuiperij, opgericht door Achiel Bonami. Het kuipersmuseum met origineel materiaal wordt aangevuld met workshops meubelen opknappen, gegeven door de dochter Marleen.
Neem in 2022 deel aan één van de geleide bezoeken op 17 april, 22 mei, 26 juni, 24 juli, 28 augustus, 25 september of 23 oktober om 10u of 14u30. Inschrijven is noodzakelijk via marleenbonami@gmail.com.

Rietgaverstedemuseum

Nevele (Deinze)

Het streekmuseum Rietgaverstede is de schatkamer van de Nevelse geschiedenis. Nevele in de prehistorie en in de Middeleeuwen, verdwenen ambachten en nijverheden, oude gebruiksvoorwerpen, Nevele in de wereldoorlogen, handschriften van Cyriel Buysse: dit is slechts een greep uit de aanzienlijke museumcollectie. Momenteel wordt het museum verbouwd.

Tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940 richtten de Duitsers een bloedbad aan in Vinkt en Meigem. In de reflectieruimte worden de burgerslachtoffers herdacht en herinnerd.

In het modemuseum in Gavere ontdek je de Europese mode van 1875 tot 1965. De collectie van uitbaatster Vivien is het resultaat van jarenlang verzamelen van vintage kledingstukken en accessoires, aangevuld met haar vakkundige restauraties die de collectiestukken in uitstekende staat houden.

Het huis van de cartoon, een thuis voor de cartoonist en de cartoonliefhebber, met tentoonstellingen, evenementen en cursussen.

Schoenenmuseum met uitgebreide unieke historische en etnische collectie aan schoenen, en bovendien een collectie moderne kunst in een uniek modern gebouw.

Het oorlogsmuseum in Nazareth toont de gebeurtenissen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de streek. Het museum werd vernieuwd in 2018 en bestaat uit documenten, foto’s, kledij en materiaal uit Nazareth en omstreken.

De Kluis

Sint-Martens-Latem

De Kluis in Sint-Martens-Latem is een voormalig buitengoed van de Gentse Dominicanen, gebouwd rond 1930. Het gebouw heeft een bijzonder ogivaal dak met driehoekige dakkapellen. Sinds de laatste restauratiecampagne is de originele functie hersteld tot woning op de begane grond en tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping.

Museum Dhondt-Dhaenens

Deurle (Sint-Martens-Latem)

In 1967 besloten verzamelaars Jules en Irma Dhondt-Dhaenens hun rijke moderne kunstcollectie open te stellen voor het brede publiek in een nieuw, modernistisch gebouw. De vaste collectie van Vlaamse moderne kunstenaars wordt aangevuld met tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars.

Museum Gust De Smet

Sint-Martens-Latem

Het woonhuis en atelier van Vlaams expressionist Gust De Smet is sinds zijn dood opengesteld voor het publiek. De huiskamer, het atelier en de slaapkamer zijn ingericht als museumruimtes met kunstwerken, archiefdocumenten en gebruiksvoorwerpen.

Koutermolen

Sint-Martens-Latem

De oudste vermelding van deze molen dateert uit de 14de eeuw, de huidige molen uit 1614. De molen was lange tijd in het bezit van de Sint-Baafsabdij in Gent. In de 19de eeuw was hij vaak te zien op de schilderwerken van de Latemse kunstschilders. Een inspiratiebron voor velen. De Koutermolen is de enige nog werkende molen in de streek.

Villa Van Wassenhove

Sint-Martens-Latem

De brutalistische woning is gebouwd voor leraar Albert Van Wassenhove en is een ontwerp van Juliaan Lampens. Het materiaalgebruik is beperkt tot beton, hout en glas en wordt gestructureerd door een geometrische vormentaal. Uniek is het spel van licht en schaduw dat zich uit in abstracte vormen en lijnen.

Atelier Roger Raveel

Machelen-aan-de-Leie (Zulte)

Kunstschilder Roger Raveel had in een oude vlasschuur een ruim schilder- en grafiekatelier. Het atelier is prachtig gerestaureerd en geeft een inkijk op het werkproces van de bekende Machelse kunstenaar.

Roger Raveelmuseum

Machelen-aan-de-Leie (Zulte)

Roger Raveel liet 300 schilderijen, honderden tekeningen en een volledige collectie grafiek na aan zijn museum in het hartje van Machelen-aan-de-Leie. In een hedendaags gebouw, een ontwerp van Stéphane Beel, wordt de collectie van de kunstschilder tentoongesteld.

De geschiedenis van Huis Meheus gaat terug tot in de 18de eeuw. In de 19de eeuw werd hier een brouwerij/stokerij gevestigd. De oude stokerij werd opgebouwd tot ontmoetingscentrum. Het herenhuis is momenteel in restauratie, maar de prachtige tuin en speelpark kan je er alvast bezoeken.

Atelier Martin Wallaert

Machelen-aan-de-Leie (Zulte)

In Villa Ter Ide verwelkomt kunstenaar Martin Wallaert je elke zondag van 14u tot 18u en op afspraak. Deze art deco villa uit de jaren 1920 heeft ook een prachtig atelier. 

Het atelier is vrij toegankelijk en je kan er recent werk van de kunstschilder Martin Wallaert en beeldhouwer Jan Desmarets zien.