PolsRegio.be

eerste oproep 2017

De eerste projectoproep 2017 leverde maar liefst 11 aanvragen op. Na beraadslaging besloot de Raad van Bestuur 7 van deze dossiers een subsidie toe te kennen.

De auteurs Stefaan De Groote en Denis Pieters willen met de 101 puntig geschreven teksten in de publicatie ‘Geschiedenis van Deinze in 101 verhalen’, interesse opwekken voor de geschiedenis van de stad Deinze en zijn deelgemeenten.

Met het project ‘100 jaar Duits Vliegplein Scheldewindeke – Dikkelvenne 1917 – 1918’ zorgt VVV ’t Gaverland voor de ontsluiting van dit Duitse Wereldoorlog I vliegplein, waar ooit reuzenbommenwerpers opstegen richting het Verenigd Koninkrijk.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Gaston Martens overleed. Speciaal voor dit jubileum geeft de Heemkundige Kring Zulte het ‘Jubileumboek Gaston Martens’, geschreven door André De Poorter, uit, over het leven van Gaston Martens (1883 – 1967) als beeldhouwer, sportman, brouwer en toneelschrijver.

125 jaar Anglo Belge De mens en de brouwerij’ belicht de verdwenen Zultse brouwerij Anglo-Belge, vroeger één van de grootste brouwerijen in Vlaanderen meta. 300 tewerkgestelden. Deze tentoonstelling zet de mens als belangrijkste kapitaal van de brouwerij centraal.

Het Davidsfonds Afdeling Machelen wil met ‘Sint-Cornelius Machelen-Gulde en de Kerkschatten’ het publiek kennis laten maken met de historiek van de St.-Corneliusbedevaart en hoe de bedevaartontvangsten besteed werden in de kerk, het interieur en de aankoop van kunstvoorwerpen voor het kerkritueel.

Met de ‘Publicatie 40 jaar Brielpoort’ zet mudel jong muziekerfgoed in de kijker, met  4 decennia rock- en popgeschiedenis van vaak toen nog beginnende groepen, die anno 2017 tot het rocksterrendom behoren.

De werkgroep Vrede Zevergem wil met het ‘Vredespad Zevergem’ de vredesboodschap, die ontstond uit het verzet tegen de atoombewapening in de jaren’ 80 en aan de nood aan vrede, terug nieuw leven inblazen.  

Met de ondersteuning van deze projecten wil de Raad van Bestuur de erfgoedwerking in de regio een boost geven. Wie nog een leuk erfgoedproject in gedachten heeft, kan een aanvraag indienen voor 15 oktober 2017. Het reglement staat onder subsidiereglement. Voor alle vragen kan je het team van POLS & Erfgoedcel contacteren op info@egcleieschelde.be of 09 386 78 86.