PolsRegio.be

Tweede oproep 2017

De tweede oproep van 2017 was net als de eerste, zeer succesvol. Deze keer werden alle negen ingediende projecten goedgekeurd. Daarnaast kregen nog drie dossiers ondersteuning voor de aankoop van depot- en archiefmateriaal. Een overzicht.

Erfgoed Deurle onderzoekt de evolutie van de 4 kleinere Deurlese kernen rond het vroegere station, de nieuwe Vierschaar, het kasteel ter Laeke en het konijntje. De resultaten komen in een publicatie en een tentoonsteling.

De Koninklijke Handboogmaatschappij Gilde Deinze Sint Sebastiaan krijgt middelen om een nieuw gildevaandel te maken. De historische vaandels liggen veilig in de collectie van het mudel en met het nieuwe vaandel wil de gilde die traditie terug invoeren.

De Pinte bestaat dit jaar 150 jaar en plant dan ook een feestjaar met heel veel activiteiten en een tentoonstelling met objecten en foto’s die de geschiedenis van de gemeente weergeven.

Vorig jaar gaf een werkgroep een boek uit rond het leven en werk van kunstschilder Roger De Backer. De reacties waren zo overweldigende dat men besloot er een fietsroute rond uit te werken.

De Erfgoedcel Leie Schelde inventariseerde de Sint-Martinuskerk van Sint-Martens-Leerne. Reden voor het kerkfabriek om de kerk, haar boeiend interieur en de mooie liturgische voorwerpen en gewaden tentoon te stellen op Open Kerkendag.

Tegen het einde van 2018 zal de congregatie van de Zusters Maricolen Gent-Deinze, na meer dan 350 jaar ophouden te bestaan. Een werkgroep neemt het op zich om de boeiende geschiedenis van deze orde te publiceren en er een tentoonstelling over te bouwen.

Op 26 september 2018 is het dan weer vijftig jaar geleden dat de bekende dokter Adriaan Martens overleed in zijn woning Landing in de Deinse deelgemeente Astene. Naar aanleiding hiervan zal een boek worden uitgegeven dat niet alleen de dokter belicht, maar ook zijn relatie met de architect Henry van de Velde en de twee gebouwen die deze voor hem ontwierp in de jaren 1930.

Henri Dhont (1866-1950) kneedt, net na Wereldoorlog I, samen met zijn vrouw en acht zonen klei tot steen langs de oever van de Schelde. Eerst in primitieve veldovens, maar al snel komen honderden mensen werken in wat de grootste steenbakkerij uit de streek zou worden. Hondervijftig jaar na zijn geboorte ontdekt zijn achterachterkleinzoon per toeval de sporen van zijn geheimzinnige voorouder. Het volledig verhaal van Henri komt in dit boek weer tot leven.

Met de ondersteuning van deze projecten wil de Raad van Bestuur de erfgoedwerking in de regio een boost geven. Wie nog een leuk erfgoedproject in gedachten heeft, kan een aanvraag indienen voor 15 mei 2018. Het vernieuwde reglement staat onder subsidiereglement. Voor alle vragen kan je het team van POLS & Erfgoedcel contacteren op info@egcleieschelde.be of 09 386 78 86.