PolsRegio.be

Bibliotheekweek 2017

Van 14 tot 21 oktober organiseren de bibliotheken uit onze regio terug activiteiten in het kader van de bibliotheekweek

Deinze

Lezersfeest op 7 oktober vanaf 10 uur

11 uur : Start Kinder- en Jeugdjury : alle ingeschreven kinderen en begeleiders komen voor de eerste keer dit leesjaar samen. De bibliothecaris geeft het welkomstwoord. Daarna geeft Bieke concrete praktische informatie over de organisatie van KJV. Daarna gaan de leesgroepjes met hun begeleider apart zitten en wordt in groepjes kennis gemaakt. Alles samen duurt dit ca. 1 uur

10u15 – 10u45 : Voorleespret voor kleuters : voorlezen voor kleuters van 4-6 jaar (jongere broertjes en zusjes zijn ook welkom)
Startmoment ‘Waanzinnige Leeskaart in 20 opdrachten’ : kinderen van 8-12 jaar nemen individueel deel aan deze ludieke manier van lezen

Boekenapotheek : 10u-12u : Dr. Za en Dr. Zoe geven literaire remedies tegen allerlei kwalen

Gratis drankje voor alle leners in ons ‘leescafé’
Gratis gadget voor alle leners
Boekenverkoop in de kelder (doorlopend van 10u-16u) ; ook zondag 8/10 van 10u-12u

Lezingenreeks ‘Kind van de rekening’ vanaf 12 oktober om 19.30 uur

In 1989 namen de Verenigde Naties de Rechten van het Kind aan. Decennia later blijven kinderen  vaak het eerste slachtoffer van geweld, oorlog en conflictsituaties. Tegen 2030 willen diezelfde VN duurzame ontwikkelingsdoelen realiseren: toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen, geen honger of armoede, veilige en vredige samenlevingen. Ze volgen de Millenniumdoelstellingen op waarin men ook werkte aan universele basiseducatie en een vermindering van de kindersterfte.

Om de ontwikkelingsdoelen concreter te maken, organiseren de GROS, de Bibliotheek, Amnesty International, Vorming Plus Gent-Eeklo en de Wereldwinkel Deinze de lezingenreeks “Kind van de rekening?” (zie programma als bijlage).

12 oktober: Professor Wendy De Bondt: De Rechten van het Kind – Kindsoldaten.

26 oktober: Journalist Peter Verlinden: Kinderen op de vlucht

16 november: Imam Khalid Benhaddou: Jongeren en deradicalisering

30 november: Panel Projecten van Deinze voor kinderen. Deinzenaars getuigen over hun project voor kinderen dat ze opstartten hier bij ons of in het Zuiden.

Lezers ontmoeten auteur Jeroen Olyslaegers op 17 oktober om 20 uur (bibkelder)

Een boek lezen en je leeservaring delen met andere lezers en met de auteur: dat is de bedoeling van deze literaire avond die kadert in het project LeesTijd.
Het gesprek gaat over het boek 'Wil' : het verhaal van de dilemma's van een Antwerpse politieman die in WO II wordt ingezet om Joden op te pakken.
'Een onstuimige roman over ambiguïteit en boter op het hoofd tijdens WO II. Jeroen Olyslaegers overtreft de verwachtingen met pageturner 'Wil'. (De Morgen 31/8/2016)

Workshop Lego Mindstorms op 21 oktober om 14 uur (voor jongeren van 10 tot 14 jaar)

In deze workshop in samenwerking met De Vijf bouw en programmeer je een heuse robot met Lego Mindstorms. Je gaat aan de slag met de educatieve sets van Lego Mindstorms en zet met de blokken, sensoren en motoren je eigen creatie ineen. Met de bijhorende minicomputer stel je daarna je robot zodanig in, dat elke sensor en motor op het juiste moment de juiste opdracht uitvoert. Zo ontdek je op een boeiende manier de basisprincipes van programmeren.

Coderdojo Deinze op 21 oktober om 10 uur (bibkelder)

CoderDojo organiseert gratis workshops voor kinderen en jongeren (7-17 jaar) die gefascineerd zijn door ICT. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers (coaches) krijg je er verschillende vormen van programmeren (bv scratch) aangeleerd. Door middel van de Arduino wordt ook elektronica belicht. Scratch, Greenfoot, Arduino.

Ook op 18 november en 16 december. Reserveren via Coderdojo

Diggie Dik : demo digitaal voorlezen op 25 oktober om 14 uur

Ook in het digitale tijdperk blijven jonge kinderen gek van boeken en verhalen. Kom naar de bib en ontdek als (groot)ouder hoe je je tablet kan gebruiken om jouw voorleesmomenten te versterken. Hoe begin je eraan? Waar vind je geschikte e-boeken om voor te lezen en educatieve (voor)leesapps? En welke voordelen heeft digitaal voorlezen? Antwoorden op deze vragen en meer krijg je op deze lezing. De bib voorziet voldoende tablets.

De Pinte

Peter Verhelst op 13 oktober om 20 uur

Peter Verhelst, Vlaams schrijver, dichter en theatermaker brak in 2000 door met zijn boek 'Tongkat'. Sindsdien sleepte hij verschillende belangrijke literaire prijzen in de wacht zoals De Gouden Uil en de Herman De Coninckprijs. Op vrijdag 13 oktober is hij te gast in de bibliotheek. We starten om 20 uur, de toegang is gratis, maar inschrijven is nodig (www.depinte.be\bibliotheek)

Verwendag op 14 oktober van 10 tot 12 uur

Deze keer verwennen we onze leners i.s.m. onze Interlokale Vereniging  ZOVLA.

Naast een eetbaar verwennerijtje, te proeven in een muzikale omkadering, delen we ook nog toffe hebbedingetjes uit. Iedereen welkom!

Gavere

Verwendag op 14 oktober vanaf 9 uur

Verwendag voor alle leners, met een grote boekenverkoop en de Gaverse boekenmarkt. Elke bezoeker ontvangt een kleine attentie. Er is muziek, kinderanimatie en er zijn fair trade hapjes en drankjes.

Standhouders boekenmarkt gezocht!

Op zaterdag 14 oktober gaat de Gaverse boekenmarkt opnieuw door op de parking van de bibliotheek (Kasteeldreef 48
9890, Gavere). Wie interesse heeft om oude of nieuwe boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s en/of platen te verkopen kan zich aanmelden in de bibliotheek via bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19.

Opgelet, er worden geen kraampjes voorzien, standhouders moeten een eigen tafel meebrengen.

Spelfestival op 18 oktober om 20 uur

Op woensdag 18 oktober organiseren we een spelfestival in de bib van Gavere! Vanaf 15u is iedereen welkom om het nieuwe spelaanbod uit te proberen in de bibliotheek. We schuiven de stoelen bij elkaar en zetten de spelletjes klaar. Vrijwilligers geven uitleg waar nodig. Nodig je opa, nonkel, zus en tante uit voor een gezellige spelnamiddag. Er zijn spelletjes beschikbaar voor kinderen vanaf twee jaar.

Vanaf 19.30u is er een spelavond voor volwassenen. Geen Monopoly, Scrabble of Risk, maar toffe, eigentijdse spellen, met vrijwilligers erbij om de spelregels uit te leggen. En een drankje voor de gezelligheid. Kom alleen of samen met vrienden en ontdek het nieuwe aanbod van de bibliotheek.

Gratis, meer info en inschrijven bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19

Aperitiefconcert Paper Wings op 21 oktober om 11 uur

Op zaterdag 21 oktober is Paper Wings te gast in de bibliotheek van Gavere. Bram Vanparys (Bony King), Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs) en Cleo Janse bezingen hun liefde voor de Americanamuziek aan de hand van zorgvuldig gekozen covers uit de oeuvres van onder meer Neil Young, Jackson Browne, Emmylou Harris, Fleetwood Mac, The Band en Bonnie Raitt. Ze brengen de nummers met minimale begeleiding en prachtige meerstemmigheid. Een unieke kans om drie topmuzikanten aan het werk te zien.

Het aperitiefconcert gaat door op zaterdag 21 oktober om 11.00u in de leeszaal van de bibliotheek van Gavere. Nadien wordt er een drankje aangeboden.

Toegang is GRATIS, inschrijven is noodzakelijk en kan via bibliotheek@gavere.be of 09-384.55.19

Gratis, inschrijven is noodzakelijk. Via bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19

Wil je de website van de Gaverse bibliotheek bezoekn, klik dan hier

Nazareth

Verwendagen op 14, 15 en 16 oktober

Wie die dag de bibliotheek bezoekt (Dorp 2 9810, Nazareth), krijgt er een drankje en een attentie bovenop.

Toonmoment CoderDojo 14 oktober voormiddag

Wat is het?

CoderDojo organiseert gratis workshops, "Dojo's" genoemd. Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring. Dojo's zijn géén lessen, kinderen gaan zelf aan de slag en worden begeleid door vrijwilligers. Starten doen we met het programma scratch, daarna kunnen gevorderden aan de slag gaan met Lego Mindstorms en arduino’s.

Praktisch

Deelnemen kan tussen 7 en 18 jaar, kinderen jonger dan 12 jaar worden begeleid door een van de ouders. Een eigen laptop is aangewezen. Heb je echt geen laptop, geef dit aan bij de inschrijving en dan probeert de bib een draagbare computer te voorzien.

Aperitieflezing op 15 oktober

Aperitieflezing ’Pardours Serge Gainsbourg met authentiek beeld- en geluidsmateriaal.

Kookworkshop met kinderen: hapjes geserveerd tijdens de aperitieflezing.

Filmavond op 16 oktober

Filmavond leven van Serge Gainsbourg.

Meer info? Kijk dan even op de website, stuur een mail of bel naar 09 382 82 92.

Sint-Martens-Latem

Verwenmoment voor de lezer op 14 oktober om 10 uur (bibliotheek)

Eddy Vaernewyck, inwoner van Latem, brengt er poëzie. Zijn zoon Michiel zorgt voor een streepje muziek. De bezoekers worden verwend met een kleine versnapering, een drankje en een kleine attentie voorzien voor de bezoekers.

 Werken met tablets op 3, 12 en 19 oktober om 19.30 uur (Oude Brouwerij)

Deelname bedraagt 15 euro. Vooraf inschrijven in de bibliotheek is gewenst want de plaatsen zijn beperkt.

Voorleesweek van 18 tot 25 november

De voorleesweek wil iedereen aansporen om voor te lezen. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen. De Voorleesweek staat dit jaar in het teken van voorleespapa’s. Want zij zijn van groot belang voor de leesopvoeding van kinderen. Daarom nodigt de bibliotheek dit jaar een mannelijke voorlezer uit. Op zaterdag 25 november komt auteur en Latemnaar Dimitri Casteleyn naar de bib en geeft het goede voorbeeld. Er zijn twee voorleesmomenten, van 10u15 tot 10u45 en van 11u15 tot 11u45, voor kinderen van 6 tot 9 jaar. De kinderen kunnen gratis komen luisteren, maar graag vooraf inschrijven in de bib.

Workshop Virtual Reality op 25 november

Op zaterdag 25 november in de namiddag organiseert de bib twee workshops Virtual Reality. Van 14u-15u30 gaan de 8- tot 12-jarigen aan de slag rond het thema ‘Kriebelen en tekenen in een virtuele wereld’. Zonder verf of potlood, maar met het virtuele tekenspel Tilt Brush, gaan zij schilderen in de 3-dimensionele ruimte.

Van 15u30 tot 17u kunnen de 13- tot 16-jarigen dan dit nieuwe medium ervaren. In de workshop ’VR ART # de nieuwe wereld’ treden zij met een eigen avatar een nieuwe grenzeloze wereld binnen waar de mogelijkheden ongezien zijn.

De workshops gaan door in de bibliotheek. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt.

Deze workshops zijn een initiatief i.s.m. het ZOVLA-samenwerkingsverband.

Dr. Cammu met Wat moet ik nu geloven dokter?’ op 27 november om 20 uur (Oude Brouwerij)

Vooraf inschrijven in de bibliotheek is gewenst. Inkom: 2 euro.

Zulte

Verwendag als start van de Bibliotheekweek op 15 oktober

We starten de Bibliotheekweek op zondag 15 oktober 2017 naar goede gewoonte met een verwendag. Wie die dag de bibliotheek  bezoekt (Gaston Martensplein 9 9870, Zulte),  krijgt er een drankje en een attentie bovenop. Ook de Wereldwinkel trakteert u die dag graag op een proevertje.

Boekenkaarting en pietjesbak op 22 oktober

Ter gelegenheid van de Bibliotheekweek organiseert de bibliotheek opnieuw een boekenkaarting. Net zoals de vorige jaren kunt u ook ‘pietjesbak’ spelen en er worden initiaties in ‘manille’ en ‘pietjesbak’ voorzien voor wie deze spelen nog niet kent. Spelers zijn welkom vanaf 9.30 tot 12.00 uur. 1 euro inleg per spel. Winnaars kunnen kiezen uit een goedgevulde boekentafel.

Meer info? Kijk dan even naar de website, stuur een mailtje of bel naar het nummer 09 388 86 00.

Reacties