Cultuurregio Leie Schelde

De smaak van het geluk

Op donderdag 18 november wordt in Museum Gevaert-Minne in Sint-Martens-Latem een lezing/tasting met Ae Jin Huys georganiseerd waarbij het achtergrondverhaal van de Lima en MOKJA zal verteld worden.

De Cultuurregio Leie Schelde wil de erfenis van de familie Gevaert blijvend in het voetlicht brengen en organiseert sinds 2014 activiteiten tijdens de Week van de Smaak die verschillende aspecten van deze bijzondere voedingsgeschiedenis en -filosofie belichten. De erfgoedcel van de cultuurregio organiseerde al workshops fermentatie en zuurdesembrood bakken volgens het recept van LIMA en Pierre Gevaert, zoon van Edgar, kwam over uit Frankrijk voor enkele begeesterende lezingen in de voormalige schaapstal van het domein Museum Gevaert-Minne.

Ook in 2021 wil de cultuurregio dit nog te weinig gekende verhaal verder vertellen. Een thema als de Smaak van het geluk dit jaar sluit opnieuw naadloos aan bij de filosofie van Edgar Gevaert en zijn nakomelingen. We werken dit jaar daarom samen met Ae Jin Huys van MOKJA die met haar Koreaans cateringbedrijf heel dichtbij deze voedingsleer staat en verbanden kan leggen met andere Aziatische keukens en filosofieën. 

We organiseren daarom op donderdag 18 november een theoretische avond in Museum Gevaert-Minne in Sint-Martens-Latem waarbij het achtergrondverhaal van LIMA en MOKJA zal verteld worden, aan de hand van enkele toepasselijke tastings. De deuren gaan open om 19u en om 19u30 start de lezing. Er zal geventileerd worden in de ruimte, dus gelieve u warm te kleden en een mondmasker te dragen. Enkel mensen met een CST kunnen toegelaten worden in de ruimte. 

Wie daarna graag nog zelf aan de slag gaat in een meer praktische workshop is in het voorjaar van 2022 welkom in de hoeve van Lucy Gevaert, de dochter van Omer (broer van) in Zarlardinge, Geraardsbergen. Daar gaan we met groenten uit de moestuin aan het kokerellen op basis van de theorieën die we in Sint-Martens-Latem oppikten. 

Een initiatief van Cultuurregio Leie Schelde in samenwerking met Mokja, Hwaiting vzw, EVA – Erfgoed Vlaamse Ardennen, Gemeente Sint-Martens-Latem & Museum Gevaert-Minne.

Praktisch

Voor meer info, neem contact op met Cultuurregio Leie Schelde via info@cultuurregioleieschelde.be of 09/386.78.86.De lezing bijwonen kost €15 per persoon (inclusief proeverijen). Inschrijven is verplicht en kan door het bedrag over te schrijven op BE82091018763768 met vermelding van het aantal personen. 

Meer over de familie Gevaert

De bossen van de Gevaerts laten bij veel inwoners van Sint-Martens-Latem en zeker bij de oudere inwoners, een belletje rinkelen. Kunstschilder en wereldburger Edgar Gevaert stichtte er in de jaren ’20 een gezin samen met Marie Minne, dochter van de beeldhouwer George Minne. Hij bouwde er een zelfontworpen huis met atelier en stichtte er met zijn vrouw een gezin van elf kinderen. Later ontstaat op het domein Gevaert-Minne de mythische “Vrijstaat Latem”, in de volksmond en de media met het cachet “Commune van Sint-Martens-Latem” beladen. Aan de overkant van de dreef rijst uit het niets de imposante Lima-fabriek. Deze plaats vormde duidelijk een inspirerende voedingsbodem.

Na Wereldoorlog II is Edgar Gevaert zodanig ontgoocheld in het falen van de wereldvrede dat hij zich engageert in de internationale beweging voor een wereldregering als alternatief voor de Verenigde Naties. Hij beschouwde zichzelf als een echte wereldburger en ontmoette in die optiek grote namen zoals Albert Einstein, l’Abbé Pierre en Thomas Mann. Samen met een aantal van zijn kinderen gaf hij het tijdschrift “Parlement” uit ter verspreiding van het pacifistische gedachtegoed. Hij stelde zich zelfs kandidaat voor de verkiezing van 1954 en 1958 met Partij Universele Volk, maar haalde onvoldoende stemmen om verkozen te worden. 

Ondertussen nodigt Edgar Gevaert vrienden van overal ter wereld uit en wordt het ouderlijke huis een plaats waar men in alle vrijheid kan discussiëren over verschillende onderwerpen. Het is in die context dat de Japanner George Ohsawa naar Sint-Martens-Latem komt en de familie overtuigt om macrobiotisch te gaan eten. 

Ohsawa stelde dat je eerst vrede in eigen lichaam moet bereiken voordat je de wereldvrede kon nastreven. Dit kon je, naar de leer van Ohsawa, enkel bekomen door macrobiotisch te eten en een evenwicht te vinden tussen yin en yang. 

De familie Gevaert verkeerde toen in niet zo’n goede gezondheid en geloofde dat ze hier van verlost kon worden door een biologisch en plantaardig dieet toe te passen dat gebaseerd was op graansoorten. De familie begon allerlei Japanse producten te importeren en te produceren in het ouderlijke huis en het duurde niet lang voor vrienden en kennissen ook overtuigd werden van de leer van de macrobiotiek. Op deze manier ontstond in 1957 Lima als producent van biologische en natuurvoeding. Het bedrijf zou onder leiding van Pierre Gevaert een leidende rol spelen bij de verspreiding van biologische en macrobiotische voeding in België en Europa. Gevaert drukt zo een onuitwisbare stempel op de betekenis van gezonde voeding. Rijstwafels, muesli en het specifieke zuurdesembrood worden de drie topproducten die overal bekend raken en voor een ommezwaai zorgen in eet- en levensgewoonten. 

Zowel de “Commune” als de fabriek voor natuurvoeding, waar tientallen Latemnaars en mensen uit de omliggende dorpen werk vonden, tonen aan dat de kinderen en kleinkinderen van Edgar Gevaert allemaal de drang voelden om het levenswerk van hun vader verder te zetten. Ze zetten zich elk op hun eigen manier in voor een betere en mooiere wereld.

 

Reacties