PolsRegio.be

Erfgoeddag 2017

Op zondag 23 april staat  Erfgoeddag in het teken van zorg. Vanzelfsprekend komt de erfgoedzorg aan bod, maar ook het erfgoed van de zorg zelf staat in de kijker. In onze regio kan je tijdens Erfgoeddag terug een aantal activiteiten in dat thema bezoeken.  

Deinze

Zorg. Buiten-gewoon Bijzonder

DVC Heilig Hart zet zich sinds 1922 in als tehuis voor kinderen en volwassenen met een mentale beperking. Ze krijgen er ondersteuning en een tweede thuis. Het werk dat achter de muren verzet wordt als de personen die er een tweede thuis vonden, zijn in de stad nauwelijks aanwezig. Om cliënten en hun hulpverleners in het licht te plaatsen, organiseert mudel een tentoonstelling met foto’s van fotograaf Joost Van Hoey. Zijn werk schenkt een unieke kijk op het leven binnen de muren van het DVC Heilig Hart; een plaats waar de kwaliteit van leven een zorg is en waar gezorgd wordt voor.

De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen mudel en DVC Heilig hart en loopt tot en met 4 juni. Tijdens Erfgoeddag is de collectie GRATIS te bezoeken, los van de Erfgoeddagactiviteit.

Praktisch

mudel, van 14 tot 18 uur

Lucien Matthyslaan 3-5 Deinze

Info: 09 381 96 70, museum@deinze.be, www.mudel.be

De Pinte

Mensen en voorwerpen uit een zorgeloos (?) Pints verleden

Hoe reageren kinderen op lokale erfgoedobjecten? Hun reacties en vragen zijn gefilmd door student journalistiek Rogier Laureys en samen met de uitleg over de voorwerpen gemonteerd tot een boeiende film, waarin iedereen wel een voorwerp kan (her)ontdekken dat herinnert aan het leven in De Pinte en Zevergem. De in onbruik geraakte voorwerpen met hun verhalen, gebeurtenissen, gebruiken… krijgen zo terug een leven. 

Film in samenwerking met Heemkring Scheldveld en de Cultuurraad De Pinte. Reserveer tijdig.

Praktisch

Raadzaal Gemeentehuis, filmvoorstellingen om 14.30, 15.30 en 16.30 uur

Koning Albertlaan 1 De Pinte

Info: 09 280 98 50, cultuurbeleid@depinte.be, www.depinte.be/erfgoeddag

Nazareth

Verdwalen in oude verhalen is herwerkt in een nieuw, creatief en muzikaal jasje!

De gemeente Nazareth zorgt voor haar rijk dialect en oude volksverhalen. Voor het 3e jaar op rij wordt het lokaal dialect in de kijker gezet. Enkele geboren en getogen Nazareners poetsten hun Nazareths op en ‘Verdwalen in oude verhalen’. Het resultaat is een herwerkte dialectbrochure met een cd vol lokale verhalen in het Nazareths. Tijdens de voorstelling kan u wegdromen bij de voorgedragen verhalen in het Nazareths met livemuziek.

Bezoekers krijgen ook een primeur. Urbain Nachtergaele en Dirk Verhegge componeerden ‘Den Noazaretsen Tango’. Het eerste lied in het Nazareths! Op Erfgoeddag wordt het voor het eerst gezongen.

Voor kinderen die creatief aan de slag willen met het rijke dialect van de gemeente, zijn er creatieve workshops ‘spelen met dialecten’ (3 verschillende leeftijdsgroepen). Hierbij staat telkens het Nazareths dialect centraal: woorden, zegswijzen en spreekwoorden. Inschrijven voor de workshops is noodzakelijk. Dit kan via www.nazareth.be/webshopcultuur of aan het Vrijetijdsloket.

Praktisch

CC De Zwaan, Dorp 1 Nazareth, van 14 tot 16 uur

Info: Afdeling vrije tijd, 09 382 82 62, vrijetijd.cultuur@nazareth.be of Bibliotheek, 09 382 82 92, bibliotheek@nazareth.be

Sint-Martens-Latem

Herbeleef de processie van Deurle

De sacramentsprocessie van Deurle, een manifestatie van trots en ingetogenheid, is uit het straatbeeld verdwenen. Ze leeft echter verder in de bewaarde gewaden, attributen, foto's… Immaterieel erfgoed dat de ontroerende betrokkenheid en de passie weergeeft van de vele mensen die de processie hebben gedragen. Met deze tentoonstelling komt het erfgoed van deze processie terug tot leven en kan het bewaard worden voor de toekomst.

Een samenwerking van Pedal, de gemeente Sint-Martens-Latem, VVV-Leistreek, Pols, Sint-Kristoffelconfrérie Deurle. Naast de tentoonstelling is er ook een lezing om 10.30 uur. De tentoonstelling is open tijdens het weekend van Erfgoeddag op 22 en 23 april en daarna op 29 en 30 april en 6 en 7 mei.

Praktisch

Sint-Aldegondiskerk, Pastorij en Kristoffelkapel Deurle, van 10 tot 18 uur

Centrum Deurle (Sint-Martens-Latem)

Info: 09 282 54 62, 0499 27 83 71, steyaert.careel@skynet.be

Zulte

Het verleden van de zorg

Een tentoonstelling over de Zultse zorginstellingen, rusthuizen, kloosters, dokters, heelmeesters, kruidengebruik en de ziekenzorg. Aan de hand van oud beeldmateriaal duiken de bezoekers in het verleden van de zorgsector. De lokalen van het voormalig klooster en bejaardentehuis uit 1872, nu de Vrije Basisschool Olsene, sluiten perfect aan bij het thema ‘Zorg’ en vormen het kader voor deze tentoonstelling.

Doorheen de dag zijn er ook rondleidingen mogelijk waarbij de geschiedenis over de zorg die verstrekt werd in dit gebouw uit de doeken wordt gedaan. Zo krijgen bezoekers een beeld van hoe men vroeger leefde in een klooster en bejaardentehuis.

In samenwerking met Geschied- en Heemkundige Kring Zulte

Praktisch

Turnzaal Vrije Basisschool Olsene, van 10 tot 16 uur

Heirweg 30 Olsene (Zulte)

Info: 09 243 14 21, cultuur@zulte.be, www.zulte.be

Reacties