PolsRegio.be

Erfgoeddag 2018

Op 22 april wordt het moeilijk kiezen. Tijdens Erfgoeddag staat ‘Kiezen’ centraal en het regionaal aanbod maakt het je zeker niet makkelijk om dat die dag te doen. 

Deinze - Het Dilemma

Op zondag 22 april gooit de Erfgoedcel de deuren van het Museum Fonds De Smet open voor het grote publiek. Alle bezoekers kunnen tussen 10u30 en 17u00 deelnemen aan Het Dilemma, een (familie)zoektocht in het Museum Fonds De Smet. Samen met Emma ga je doorheen het huis van Gentiel. Het staat propvol oude spullen, sommige wel een beetje gek of raar. Aan de muren hangen schilderijen en oude foto’s van plaatsen van lang geleden. Emma weet soms niet goed waarvoor sommige dingen dienen. Ze gaat op speurtocht doorheen de kamers van het huis, dat haar langzaam meer leert over het leven vroeger. Doorheen het huis stoot Emma op keuzes. Dilemma; welke richting gaat ze uit?

10.30 – 17.30 uur: start Erfgoeddag met Het Dilemma

Museum Fonds De Smet, Tolpoortstraat 79 Deinze

Info: 09 386 78 86, info@egcleieschelde.be, www.polsregio.be

Deinze - Lookalikes gezocht: wie is de beste dubbelganger?

mudel, het Museum van Deinze en de Leiestreek, gaat op zoek naar dubbelgangers van de portretten uit de museumcollectie. Reeds 5 ‘mudellen’ stonden model, maar er mogen zich natuurlijk nog andere lookalikes aanmelden. Want in het kader van Erfgoeddag, laten we bezoekers van het museum en de website www.mudel.be hun voorkeursstem uitbrengen voor het beste ‘mudel’.

Voor deze activiteit put mudel uit haar eigen collectie portretten en betrekt ze een breed publiek door actief op zoek te gaan naar mensen die willen poseren naast een werk en daarmee een soort van ambassadeurschap opnemen. Het museum hoopt dan ook dat iedereen die zich erkent in een portret contact opneemt om zo aan de hall of fame te worden toegevoegd als mudelmodel.

mudel, Lucien Matthysstraat 3-5 Deinze, van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Deze activiteit loopt tot 22 mei 2018.

Meer info: 09 381 96 70, museum@deinze.be, www.mudel.be

De Pinte - Tentoonstelling 150 jaar De Pinte

De Pinte viert dit jaar haar 150e verjaardag! De alledaagse gebeurtenissen of voorvallen worden vaak vergeten, maar waren uiteraard bepalend voor de identiteit die De Pinte zich sinds 1868 gevormd heeft. De Pinte koos - hoe kan het anders - 150 objecten en herinneringen die de oude en jonge Pintenaars even terug doen denken aan gisteren, vorig jaar of lang vervlogen tijden!

Bibliotheek De Pinte, Baron de Gieylaan 27 De Pinte, van 14 tot 18 uur.

De activiteit loopt tot 14 mei 2018 tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Meer info: 09 280 98 50, www.depinte.be

Gavere - Tentoonstelling Kiezen voor Gavere

De tentoonstelling "Kiezen voor Gavere" geeft een overzicht in woord en beeld van de gemeentelijke verkiezingen en het politieke weefsel in Gavere na de fusie van 1976 tot 2013.

De Poort, Markt 1 Gavere, van 10 tot 17 uur. De activiteit loopt tot 15 juni 2018.

Meer info: 09 389 29 80, vrijetijd@gavere.be, www.gavere.be

Sint-Martens-Latem - Rondleiding en voordracht Intriges rond het ‘Wit Kasteelken’

Erfgoed Deurle is op zoek naar de geschiedenis van 4 gehuchten rond Deurle. Tijdens deze Erfgoeddag stellen ze het kasteel met park Ter Laecke centraal, één van de oudste woonkernen van Deurle.

Om 10.30 uur is er een voordracht door Raphael Van Lerberge over de intriges rond het Hof Ter Laecke in de kerk van Deurle. In de namiddag zijn er rondleidingen op het Hof Ter Laecke of het ‘Wit Kasteelken’ waar je meer leert over dit hof, met o.a. de oude moestuin waar Gaston Martens nog de perzikteelt leerde.

Kasteel Ter Laecke, Pontstraat 83, Deurle (Sint-Martens-Latem), van 13 tot 17 uur (bezoek per 20 personen).

Meer info: 09 282 54 62, erfgoed.deurle@proximus.be

Uitgebreide infobrochure te verkrijgen tegen betaling. Er is geen parking ter plaatse. Kom best te voet of per fiets.

Zulte - Tentoonstelling Verkiezingsstrijd in Zulte door de jaren heen

Benieuwd hoe de Zultse politieke partijen in het verleden streefden naar de stem van het Zultse volk? Kom dan zeker een kijkje nemen in het gemeentehuis naar de tentoonstelling 'De verkiezingsstrijd in de gemeente Zulte'. Zowel de verkiezingsstrijd vóór als na de fusie in 1977 komt aan bod. Pamfletten, kandidatenlijsten, oproepingsbrieven, … worden tentoongesteld.

Gemeentehuis Zulte, Centrumstraat 8 Zulte, van 10 tot 17 uur.

Meer info: 09 243 14 21, cultuur@zulte.be, www.zulte.be

Zulte - Tentoonstelling 10 kunstenaars onder 1 erfgoeddak

Voor erfgoeddag werden kunstwerken van 10 Belgische kunstenaars op 1 locatie samengevoegd in een meer dan 300 jaar oude erfgoedlocatie en kunstatelier.  De kunstenaars hebben één ding gemeen, stuk voor stuk kiezen ze compromisloos om te creëren. Dit wordt niet altijd geapprecieerd maar ze kiezen om steeds gepassioneerd hun eigen weg te volgen, vaak in moeilijke omstandigheden.

’t Biechtstoeleke, Karperstraat 1, Machelen-aan-de-Leie (Zulte), van 10 tot 18 uur.

Meer info: 0496 23 05 00, martinwallaert.com

Reacties