Cultuurregio Leie Schelde

Ontmoet Bobby Setter

Voor Erfgoeddag dook Bobby Setter uit De Pinte in z'n muzikaal verleden. Hij vertelt over z'n vriendschap met rock-‘n-roll legende Fats Domino en zangeres Nicole Josy, bekend van Nicole en Hugo.

In 2021 vieren we de 20e editie van Erfgoeddag met het thema “De Nacht”. Voor deze feesteditie dook Cultuurregio Leie schelde in het nachtleven van de regio. In een digitale expo met foto’s, affiches en een interview met Bobby Setter, kan je ervaren wat er vroeger zoal te beleven viel in de streek.

Pianist Bobby Setter

Een leven vol bluesmuziek in binnen- en buitenland.

Typerend aan Bobby Setter, of Robert “Bobke” Verhelst, is zijn liefde voor bluesmuziek. Zijn stijl is dan ook very American minded. Het tuinhuis waarin we hem spreken heeft iets weg van een Amerikaanse ranch. Zijn liefde voor New Orleans (Verenigde Staten) en bluesmuziek hebben hiermee te maken. 

Bobby Verhelst, in februari 82 geworden, is sinds 2012 met ‘rust’. Voor de Cultuurregio Leie Schelde duikt hij in het nachtelijk vertier van enkele decennia terug. Hij vertelt uitgebreid over zijn vriendschap met rock-‘n-roll legende Fats Domino en zangeres Nicole Josy, ook bekend als Nicole van dans- en zangkoppel Nicole en Hugo. Hij heeft het over zijn liefde voor bluesmuziek als rode draad doorheen zijn carrière. En ook over de vele optredens in en buiten de regio. Met als kers op de taart zijn ereburgerschap in New Orleans. 

Zijn leven

Bobby is geboren in Nazareth en groeit op in De Pinte. Hij is de jongste van 7 kinderen en krijgt na de schooluren pianoles van zijn leerkracht. Zijn muzikale carrière start wanneer hij vijftien is en de Crochet-wedstrijd wint van Will Tura. Hij richt de Bobby Setter band op en toert de wereld rond met zijn band. Het hoogtepunt van zijn carrière zijn de drie Europese tournées met vriend Fats Domino.   

Geïnspireerd door de muziek van de Lima-commune 

Zijn interesse in bluesmuziek heeft hij dicht bij huis ontwikkeld. Als klein jongetje (15) laat hij zich inspireren in de Lima-commune van Sint-Martens-Latem door The Lazy River Jazz band. Daar werkte hij als jockey bij Marc Minne.  “Mijn allereerste plaatje dat ik kocht was eentje van Sidney Bechet met het nummer Les Oignons. Dat was door toedoen van Mr. Marc Minne die zei dat ik eens naar die muziek moest luisteren.”

Geen jeansbroek 

Bobby herinnert zich nog de prachtige gala’s in België. Een tijdperk waarin je niet naar binnen mocht in een jeansbroek. In Gavere had je het galabal van Harmonie Sint Cecilia, waar hij een paar keer heeft opgetreden met de Bobby Setter band. Ook de bals van de Bakkersbond van Oost-Vlaanderen, die in Deinze in de Brielpoort doorgingen heeft hij vaak opgeluisterd.

Luister hier naar het volledige interview

Reacties