PolsRegio.be

Raadhuis

Oude Heirbaan 144, 9800 Deinze

Het voormalig raadhuis van Gottem, ontworpen door de Gentse architect Georges Callens, dateert uit 1941. De bouwstijl was vernieuwend voor die tijd en zeker voor een landelijk dorpje zoals Gottem. Architect Callens inspireerde zich op de Nieuwe Zakelijkheid. Bij deze stijl hechtte men veel belang aan volumes en een spel met lijnen en dat is zichtbaar in het raadhuis van Gottem. Het pand lijkt opgebouwd uit vier kubussen die ten opzichte van elkaar wat verspringen. Het spelen met lijnen en vormen wordt extra onderstreept door het grote horizontale portaal en het horizontale venster op de benedenverdieping, dit in fel contrast met de smalle verticale ramen op de bovenverdieping.

Het gebouw draagt nog altijd het opschrift ‘Raadhuis’, verwerkt in een arduinen band op de gevel boven het portaal. Het opschrift zit momenteel echter verborgen.

Er hing vroeger heel wat controverse rond het gebouw. Het Raadhuis werd immers opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fietsenmaker Jules Minjauw was toen burgemeester van het dorp. De Vlaamsgezinde Minjauw was geïnstalleerd door de Duitse bezetter en na de oorlog moest hij aftreden. Het Raadhuis moest het ook ontgelden en werd beklad. Het Gottemse Raadhuis bleef dienst doen totdat het dorp in 1977 fusioneerde met Deinze. Het pand is nu omgevormd tot woonhuis en handelszaak.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.

Foto's: A. Van Gheluwe


 

Andere bezienswaardigheden