PolsRegio.be

Sint-Niklaaskerk

Pastoriestraat , 9800 Deinze

Van de Meigemse Sint-Niklaaskerk is al sprake in 1218. Dit gebouw is dan weer het resultaat van vele verbouwingen en aanpassingen. De vernieling van de Sint-Niklaaskerk in de meidagen van 1940 en de dood van vele burgers die er in opgesloten waren, behoort tot een van de zwarte pagina’s in onze (regionale) geschiedenis.

Tijdens de Slag om Vinkt (van 25 tot 27 mei 1940) leden de Duitse troepen grote verliezen door de Belgische beschietingen. Ook vanuit de huizen en de velden lagen ze onder vuur van de Belgische troepen. De aanwezigheid van de burgerbevolking hinderde de actie en het troepentransport. De Duitse infanteristen evacueerden inwoners en vluchtelingen uit het frontgebied naar de kerk van Meigem. Ze handelden daarmee in de geest van de Conventie van Den Haag, die religieuze gebouwen tot een veilige plaats verklaart, ware het niet dat de kerk te dicht bij de Duitse pontonbrug over het Schipdonkkanaal lag en het doelwit voor de Belgische artillerie was. Tijdens de ontruiming zochten ze naar wapens in de hoeves en ze beschuldigden de burgers van inmenging in de gevechten.

In de daaropvolgende uren nam de Duitse agressie toe. In Meigem kwam het tot slachtpartijen in de wijk Spoele bij het Zwart Huizeke, waar samen 17 burgers gruwelijk - en zelfs met bajonetsteken of door kolfslagen - zijn afgemaakt. Ondertussen bleef men onder constante doodsbedreigingen en cynische opmerkingen de mentaal aangeslagen mannen, vrouwen en kinderen door een landschap van puin en zwartgeblakerde huizen naar de kerk van Meigem jagen.

Wie in de namiddag van 27 mei in de overvolle Sint-Niklaaskerk opgesloten zat, maakte kennis met het hellevuur. Een zware ontploffing in de kerk eiste 27 doden en tientallen zwaargewonden. In die helse dagen kwamen in beide dorpen samen 140 burgers om, van wie er 86 zijn geëxecuteerd. De Sint-Niklaaskerk is achteraf hersteld. De golven van het tomeloos geweld overspoelden echter ook de overlevenden, zelfs over de generaties heen. Met het verlies van hun familieleden bleek een plots ontstane leegte in het bestaan moeilijk te verwerken.

Met de Heilige Bloedprocessie wil de Meigemse gemeenschap sinds 1945 aan dit zinloos bloedvergieten en menselijk lijden een plaats geven. Verder worden deze oorlogsgebeurtenissen, samen met die in Vinkt en aan het Deinse Kongoplein, herdacht in de Reflectieruimte van Vinkt. De reflectieruimte is dagelijks open (behalve op maandag) van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Groepsbezoeken op aanvraag: reflectieruimte.vinkt@deinze.be of op 09 381 95 10.


Historische foto's: Verzameling Peter Taghon & vzw Vinkt, mei 1940, waartoe de mens in staat is?


 

Andere bezienswaardigheden