PolsRegio.be

Kasteel Van Crombrugghe

Kasteeldreef 1, 9800 Deinze

Al in 1698 wordt melding gemaakt van een kasteeltje op deze plek. Het goed deed vanaf het begin van de 18de eeuw dienst als buitenverblijf van de Heren van Drongen. Aan het einde van het Ancien Régime kwam de eigendom in handen van de familie van Crombrugghe. Deze familie gaf het bescheiden kasteeldomein meer allure. Ze lieten het bakstenen kasteeltje in de periode 1845-1847 uitbreiden door de Gentse architect Minard. De nieuwe stukken van het gebouw werden opgetrokken in classistische stijl. Dit sloot perfect aan bij de al bestaande delen.

Ook de koetshuizen en dienstwoning ademen classicisme uit. Aanvankelijk waren alle gebouwen bepleisterd, maar deze bepleistering werd in 1948 verwijderd. Daarnaast kan men op het domein ook een hovenierswoning en orangerie vinden. De orangerie is grotendeels in de originele staat bewaard gebleven. Het gebouw speelde een belangrijke rol op het domein. Kasteelbewoner Joseph Van Crombrugghe (1770-1842) gaf onrechtstreeks de aanzet tot de bouw. Joseph was burgemeester van Gent, maar ook een verwoed plantenliefhebber. De man ging prat op zijn collectie oranjebomen. Hij was één van de grote promotoren van de Floraliën, waar hij pronkte met zijn verzameling. Rond 1845 werd de Oranjerie opgetrokken om de oranjebomen te herbergen. Tijdens de zomer werden de boompjes buitengezet en boordden ze de centrale grasparterre af.

De familie Van Crombrugghe speelde een rol in de Belgische politiek en leverde jaar na jaar – tot de fusie met Deinze in 1977 – de burgemeester van Sint-Martens-Leerne. De familie heeft het kasteel en het bijhorende domein nog steeds in haar bezit.  Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden