PolsRegio.be

River Ranch

Leieoever 1, 9800 Deinze

In 1933-1934 werd een opvallende ‘chalet’ gebouwd langs de Astense Leieoever. Het villacomplex moest dienst doen als woonhuis en restaurant met de toepasselijke naam ‘Oude Leie’.

Het gebouw werd ontworpen door architect Emile De Nil in ‘Nieuwe Zakelijkheid’. Deze architectuurstijl ontstond aan het begin van de 20ste eeuw en brak met de oude tradities. Architectuur werd een spel met lijnen en volumes. Hier in Astene is dit duidelijk. De ‘chalet’ is opgebouwd uit contrasterende volumes. Dit komt het best tot uiting in het platte dak, in het halfcirkelvormige terras en in de trapkoker. Deze springt in het oog door zijn verticaliteit. In de ladderramen ziet men diezelfde verticaliteit. Er werd bewust gekozen voor grote raampartijen, want lichtinval speelde een grote rol in de Nieuwe Zakelijkheid.

Ook op het gebied van materiaalgebruik sloot dit Astens villacomplex aan bij de moderne architectuur. Zo werd er beton gebruikt in de bedaking en ijzer werd niet langer weggestopt. Het mocht gebruikt worden op zichtbare plaatsen (zuiltjes terras).

Na de sluiting van restaurant ‘Oude Leie’ vestigde zich hier in een manège. Sinds 1958 staat het complex bekend als ‘The River Ranch’. Veel mensen uit de streek leerden op ‘The River Ranch’ met paarden omgaan. De manège-uitbater gaf het interieur van het café een typische ‘western-look’.

Vandaag is de River Ranch nog steeds een manège. Het wordt wel eens vergeten, maar bij de manège staat dus één van de mooiste voorbeelden van Nieuwe Zakelijkheid in de regio.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden