PolsRegio.be

Stadshal

Markt , 9800 Deinze

Deze luifel staat op de fundering van de vroegere stadshal, vernield door de catastrofale brand van 1792. Oorspronkelijk was het een overdekte handelsruimte, waar men laken keurde en verkocht. Later evolueerde de stadshal tot een “Scepenhuus” waar het stadsbestuur en de stadswacht zetelden. Belangrijke documenten werden er bewaard, er werd recht gesproken, de schandpaal stond voor de deur.

Het archelogisch onderzoek dat uitgevoerd werd voor de vernieuwing van de Markt legde haar fundamenten weer vrij. Het gebouw was zowat 24 m lang en ongeveer 9 m breed. Het gebouw is vermoedelijk eerst in hout opgetrokken. Vanaf 1423 is er sprake van een stenen gebouw, dat geregeld vernield is bij conflicten. Zo werd deze stadshal vernietigd in 1452 en terug opgebouwd tussen 1460 en 1470. Tussen 1481 en 1484 werden volgens de stadsrekeningen muurschilderingen aangebracht in de schepenkamer. Een jaar later werd het Deinse stadhuis alweer verwoest. De vierde heropbouw hield stand van 1500 tot aan de vernieling van de stad in 1580 door de hugenoten. In 1792 brandde de vermoedelijk laatste versie van de stadshal af en dat betekende de definitieve verdwijning uit het straatbeeld. In 1843 openden de deuren van het huidig Deinse stadhuis.

Het uitzicht is bekend uit oude kaarten. Daarop zien we een rechthoekige gebouw met twee verdiepingen en op de hoeken afgewerkt met siertorentjes en trapgevels op de korte zijden.

De resultaten van dit onderzoek waren ook de basis voor het game Deynse1783

De recente stadskernvernieuwing heeft van de Markt een meer functionele ruimte gemaakt met veel mogelijkheden, zoals een woensdagvoormiddagmarkt, optochten, evenementen, optredens, kermissen. De luifel fungeert binnen dat geheel als een moderne kiosk waaronder een tribune of een orkest kunnen plaatsnemen.

Foto's: M. De Baerdemaeker, KLAD, Ename Expertisecentrum VZW


 

Andere bezienswaardigheden