PolsRegio.be

De treurende vrouw

Kongoplein , Deinze

Het monument met de “De treurende vrouw” herdenkt de burgerslachtoffers die bij de gijzeling van 25 mei 1940 aan de Deinse Vaartbrug omkwamen.

Toen het 5e Regiment Ardense Jagers die dag elke Duitse poging tot brugslag over het Schipdonkkanaal in het stadscentrum tegenhield, organiseerden Duitse soldaten van het Infanterieregiment 234 (56e Infanteriedivisie) met hun pioniers een razzia in de straten van de stad.

Uit frustratie verzamelden ze de mannelijke bevolking voor het stadhuis op de Markt en dreven de aangroeiende groep langzaam als levend schild in de richting van het front. In de toenmalige trechter bij het Kongoplein lieten ze hen halt houden. Ongeveer 150 burgers stonden er in het vizier van de Ardense Jagers opgesteld om hun het zicht te beletten. Terwijl de Belgische soldaten aan de overkant meer en meer ingesloten raakten door de naderende Duitse eenheden uit Meigem, Zeveren en Noorderwal, wilde het Duitse Infanterieregiment 234 met een laatste aanval vanop de Markt het sluiscomplex veroveren en de linkeroever bereiken. Toen de aanval losbarstte, vroegen beide tegenstanders om artilleriesteun. De Belgen om een mitrailleurnest in een hoekhuis bij de Vaartbrug te bestoken, de Duitsers om de scherpschutters bij de Oude Brugsepoort uit te schakelen. Zowel de Belgische artillerie bij het Hoge van Aarsele als het Duitse geschut op de Prijkels (Nazareth) nam de omgeving van de gesprongen Vaartbrug onder vuur.

Tijdens de beschieting raakte een scherfgranaat een dakrand en de explosie maaide de groep burgers neer. 38 Deinzenaren en vluchtelingen kwamen bij de gijzelactie om, tientallen anderen werden zwaargewond, daar waar de fontein vandaag onder het oog van “De treurende vrouw” de impact van het geweld weg wil wassen.

25 mei-blues

niemand wijst de wereldweg

ze treurt

staart in wassend water

denkt gedenkt herdenkt

de uren van geweld

de dag van 25 mei

 

zeg me waar de mannen zijn

waar zijn ze heen

een traan vol herinnering

de glimlach na de mijmering

 

hanno groet

al wie begrijpt

na 75 jaren van afwezigheid

weten wij

enkel

niemand wijst de wereldweg

 

hanno nîmes

deinze 25 mei 2015


Historische foto's: Verzameling Peter Taghon , vzw Vinkt, mei 1940, waartoe de mens in staat is? & Museum van Deinze en de Leiestreek


 

Andere bezienswaardigheden