PolsRegio.be

Museum van Deinze en de Leiestreek

L. Matthyslaan 3-5 , Deinze

Het Museum van Deinze en de Leiestreek is sinds 1981 gevestigd op de huidige locatie langs de Leie. Het was het eerste gebouw met een specifieke museumfunctie dat sinds de Tweede Wereldoorlog in België werd opgetrokken. De permanente collectie staat opgesteld in ruime museumzalen met doorkijk naar de museumtuin. Het is een strak wit gebouw met grote glaspartijen en vlakken van licht hout en is ontworpen door architecten Jos Van Driessche, Jean Van den Bogaerde en Herman De Witte. De lichtinval is verzekerd door de grote ramen en een piramidevormige koepel.

In het museum worden jaarlijks ook 3 tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Blikvanger van het museum is de ‘Bietenoogst’ geschilderd door Emile Claus. De kunstenaar schilderde dit majestueuze schilderij in 1890 in Astene langs de Leie vlakbij zijn ‘Villa Zonneschijn’.

De vaste collectie van het museum omvat nog heel wat werken van kunstenaars die hun inspiratie vonden in de Leiestreek. Er zijn werken te bewonderen van Gustave van de Woestyne, George Minne, Albert Servaes, Constant Permeke, Valerius De Saedeleer, Frits Van den Berghe en Leon en Gustave De Smet. Ook bekende kunstenaars van de 2e helft van de 20ste eeuw, zoals Raoul De Keyser die internationale waardering geniet en Roger Raveel zijn vertegenwoordigd in de vaste collectie.

De Leiestreek was een trefpunt van kunstenaars, maar ook een regio met een rijk industrieel verleden. De afdeling erfgoed van het museum toont objecten van de 3 belangrijke industrieën van de regio : kinderwagens, speelgoed en de textielnijverheid.

In de museumtuin kan u o.a. beeldhouwwerken bezichtigen van Paul Van Gysegem, Herman Van Nazareth en Geo Vindevogel.


 

Andere bezienswaardigheden