PolsRegio.be

Romeinse woning

Lucien Buyssestraat , 9800 Deinze

Zo een 1900 jaar geleden stond hier een Romeins woning. Wat ze bijzonder maakte is dat ze was opgetrokken uit natuursteen. Bijna alle gebouwen in onze regio waren toen gebouwd in hout. Natuursteen was enkel weggelegd voor gebouwen met een belangrijke functie, zoals bepaalde gebouwen binnen legerkampen of binnen villadomeinen.  

Hier hebben archeologen van All Archeo zo een villadomein aangetroffen, met drie steenbouwstructuren waaronder twee bijgebouwen en één die te beschouwen is als het restant van de eigenlijke villa. Helaas werd deze laatste niet volledig vrij opgegraven omdat ze groter is dan het opgegraven gebied. Het is ook duidelijk dat de stenen gebouwen ook voorgangers in hout kenden. De bewoning startte ergens onder de Flavische periode (69 – 96 n.C.) tot in de volle 3de eeuw. De activiteit was het grootst in het laatste kwart van de 2de en de eerste helft van de 3de eeuw.

In de regio zijn er slechts een paar Romeinse stenen gebouwen bekend. In Nevele nabij Kerrebroeck, in Aalter op het Loveld en nabij de Lostraat en hier in Wontergem. De zeldzaamheid van steenbouwstructuren in de Vlaamse zandstreek onderstreept het belang van deze vondsten hier in Wontergem.

Foto's: KLAD, All Archeo,


 

Andere bezienswaardigheden