PolsRegio.be

Kruiswege

Heerdweg 63, 9800 Deinze

De zogenaamde Slag om Vinkt is een van de bloedigste episodes van Wereldoorlog II in de streek en hier in Kruiswege speelden zich toen gruwelijkheden af die de verbeelding tarten.

De naam zegt het al, in Kruiswege komen een aantal straten samen. Hierdoor was de plek van bijzonder strategisch belang. Tussen deze wijk en het dorp van Vinkt boden de Ardense Jagers verbeten weerstand tegen de oprukkende Duitsers. Verdekt vanuit de velden en de huizen namen ze Duitsers onder vuur. Vandaar de Duitse waan dat ook burgers hen belaagden. Velen sneuvelden. De sfeer werd steeds grimmiger.

Bij café De Haring richtte luitenant Lohmann van het 377e Infanterieregiment een tijdelijk hoofdkwartier met een controlepost op. Ze verzamelden er ook tal van inwoners en voorbijgangers in de tuin.

Wat verderop (richting Vinkt), aan de overzijde van de weg, zetten ze een veldhospitaal op bij de hoeve Van der Vennet. Hier executeerden ze de eerste drie burgers, op maandag 27 mei. Later executeerden ze nog enkelen op de nabije hoeve Van Steenkiste (richting Nevele, aan de linkerzijde van de weg).

Op dinsdag 28 mei, al na de Belgische capitulatie, organiseerde men nog een verzamelplaats voor vluchtelingen, in de richting van Nevele bij de weide Cocquyt net naast café De Haring. Deze mensen waren op terugweg naar huis. Twee onder hen zijn weggebracht en neergekogeld.

Historische foto's: Verzameling Peter Taghon & vzw Vinkt, mei 1940, waartoe de mens in staat is?

 

Andere bezienswaardigheden