PolsRegio.be

Markizaat

Tolpoortstraat 32, 9800 Deinze

Dit witte torentje is het laatste zichtbare restant van het Deinse markizaat, een residentie van de markies. In 1625 werd de heerlijkheid van Deinze verheven tot markizaat. De Spaanse koning Philips IV benoemde Don Diego Mesia, toen veldmeester van de Spaanse troepen in de Nederlanden, tot eerste markies van Deinze. In 1632 verkocht hij het domein en de titel aan Floris De Merode.

Het gebouw, waarvan dit torentje nog een restant is, is opgetrokken door Maximiliaan-Antoon van Merode, omstreeks 1652.

Deze adellijke familie bleef verder ca. 160 jaar in het bezit van het markizaat en de titel. Daarna werd J.B. Ottevaere eigenaar van dit gebouw in 1816 en trok een verbindingsgebouw op tussen de twee hoektorens. Tussen 1905 en 1918 was het de verblijfplaats van Franse kloosterzusters, uitgewezen door de toenmalige regering Combes. Na Wereldoorlog I werd het nu nog bestaande deel omgebouwd tot postkantoor en ambtswoning van de postontvanger. Het andere deel, samen met een van de torens, werd in 1972 afgebroken om plaats te maken voor een flatgebouw.

Het resterende gedeelte is altijd gevrijwaard door de post. Met de verbouwingen tot nieuwe winkelruimte stootten archeologen op de funderingen van dit 17e-eeuwse markizaat. Het bestond uit een groot gebouw van 25 m bij 6 m en een verbindingsgang tussen dit gebouw en de torens van het poortgebouw. De indeling is duidelijk herkenbaar op het plan van J. Van Maldeghem.

De bouwheer besloot om zijn plannen aan te passen zodat de funderingen van dit markizaat nog steeds aanwezig zijn onder het nieuwe winkelpand. En door de historische kaarten en het resultaat van het archeologisch onderzoek te combineren kon met dit markizaat reconstrueren in 3D in het game Deynse 1783

Foto's: KLAD, Mindscape 3D.


 

Andere bezienswaardigheden