PolsRegio.be

De rots Lucien Buysse

Lucien Buyssestraat , 9800 Deinze

Coureur en Flandrien Lucien Buysse (1892-1980) is zonder twijfel de gekendste Wontergemnaar. Lucien was geboren in een eenvoudig gezin waar gewerkt moest worden om rond te komen. Hij werd naar eigen zeggen renner omdat het hem ‘verleed was te werken’ en hij was niet de enige in de familie. Want de familie Buysse was een echte wielerfamilie. Maar liefst 11 Buysses groeiden uit tot verdienstelijke renners.

Naast Lucien waren ook zijn broers Marcel en Jules zeer succesvol. Beide broers reden mee in de Tour van 1926, die Lucien won. Marcel haalde zelf zijn beste Tourresultaat in 1913, toen hij de 3e plaats haalde in het eindklassement. Hij won dat jaar bovendien 6 van de 15 etappes. Verder won hij de Ronde van Vlaanderen in 1914. Jules Buysse liet zich vooral zien tijdens de Ronde van Frankrijk uit 1926. Hij won er de eerste rit, droeg 2 dagen de gele trui en werd 9e in de eindstand.

Ze ook waren actief in het lucratieve 6-daagse circuit. Zo reden Marcel en Lucien samen de 6-daagsen van New York en Chicago in de USA, dat men toen per boot moest bereiken. De Buysses hebben de wereld gezien door de koers.

Na zijn wielercarrière werd Lucien een tijd kippenkweker, maar uiteindelijk vond hij zijn definitieve roeping als cafébaas. In de wielerwereld en daarbuiten bleef de oud-tourwinnaar een begrip. Renners gingen graag met de Tourlegende op de foto en Lucien genoot van deze aandacht.

Luciens leven was echter niet rimpelloos en de familie Buysse kreeg heel wat zware tegenslagen te verwerken. In zijn eigen gezin werd Lucien geconfronteerd met 2 tragedies. In 1926 overleed zijn 11-jarig dochtertje Adrienne aan een hersenvliesontsteking en 1937 kwam ook zijn 19-jarige zoon Carlos om het leven. De jongeman was tijdens de kermis te Deinze naar de eindpsurt van een koers aan het kijken, toen hij geraakt werd door een sprintend renner. Carlos viel, kwam met het hoofd tegen een boordsteen terecht en bezweek.

Lucien Buysse bleef tot na de pensioenleeftijd actief. In 1964 nam hij in Deinze het café van zijn zoon Marcel over. Lucien herdoopte het etablissement tot café Aubisque, naar de col waar hij de basis legde voor zijn Touroverwinning uit 1926. Lucien was tot op hoge leeftijd altijd bereid om een heroïsch wielerverhaal te vertellen. De wielerheld overleed in 1980 op 87-jarige leeftijd.

Ter nagedachtenis aan deze flandrien realiseerde het Comité Lucien Buysse dit bord met gedicht, in deze nieuwe Wontergemse straat, met trots naar deze wielerheld genoemd. 

Bron: J. De Vlieger, De rots Lucien Buysse, Eeklo, uitgeverij de Eeclonaar, 2005, 192 p.

Beeldmateriaal: Comité Lucien Buysse VZW

 

Andere bezienswaardigheden