PolsRegio.be

Onze-Lieve-Vrouwkerk Zevergem

Kerkplein 1, 9840 De Pinte

Het pittoreske Zevergem is één van de oudste dorpjes van de streek en het dorpszicht wordt medebepaald door de kerk met het ommuurde kerkhof .

De huidige kerk is het resultaat van vele verbouwingen en wijzigingen waardoor er geen echte stijl meer op te plakken is op het uitzicht. Hierdoor is het exterieur van de kerk geen hoogvlieger, maar de schat zit aan de binnenzijde. Het interieur heeft een 18e –eeuws karakter. Let op de altaren, het doopvont met koperen deksel en de biechtstoel. Het topstuk van de Zevergemse deze kerk is de schilderijenreeks van de 15 mysteriën van de Rozenkrans. De vijf droeve mysteriën, de vijf blijde mysteriën en de vijf glorierijke mysteriën worden weergegeven door gelijkvormige schilderijtjes in de zijbeuken. De reeks wordt toegeschreven aan de 18e-eeuwse kunstschilder Emmanuel Van Reyschoot. Het is uitzonderlijk dat alle vijftien schilderijen nog zijn bewaard. Samen met de kathedraal van Antwerpen is de Zevergemse parochiekerk de enige kerk in Vlaanderen waar de volledige schilderijenreeks van de 15 mysteriën is overgebleven. Men is terecht fier op dit stuk erfgoed.

Terug buiten kan je de ‘roepsteen’ te zien. De veldwachter stond iedere zondag na de hoogmis op deze steen om belangrijke berichten mee te delen. Het kleine, maar mooie kerkhof zorgt mee voor de authentieke uitstraling van het Zevergemse Dorp. Je vindt er enkele oude grafstenen terug, o.a. van enkele monniken van de Sint-Pietersabdij. Zevergem stond sinds 1232 immers onder patronaat van de Sint-Pietersabdij. Ook de arduinen resten van een voormalige schandpaal staan hier.


 

Andere bezienswaardigheden