PolsRegio.be

Slag bij Gavere

Dorpsstraat , 9890 Gavere

Op 23 juli 1453 had de laatste grote confrontatie tussen de Gentenaars en de Bourgondische hertog Filips De Goede plaats. De Gentenaars waren de hoge belastingen beu en kwamen in opstand. De winstkansen van de Gentenaars tijdens de slag werden echter onmiddellijk gefnuikt toen hun artillerie werd vernietigd door een explosie. Het Bourgondische leger versloeg de Gentenaars in een bloedige slag, bekend als ‘De Slag bij Gavere’. Langs Gentse zijde overleefden ongeveer 16.000 troepen de slag niet.

De naam is misleidend want de slag vond plaats op de kouters van Semmerzake. Nog steeds verwijzen Semmerzaakse toponiemen als ‘Bloedmeersen’ en ‘Dondergracht’ naar de afgrijselijke slag. De naam Gavere werd echter gebruikt omdat de Bourgondische hertog er zijn tentenkamp had opgesteld en er verbleef in de burcht. Daar ondertekende Gent ook de Vrede van Gavere, waarmee het zich onderwierp aan de hertog van Bourgondië.

In 1953 werd te Gavere het dodenmonument onthuld in de toen nog autonome gemeenten Semmerzake, ter gelegenheid van ‘500 jaar Slag bij Gavere’. Architect André De Marteleire werd aangezocht om een oorlogsmonument te ontwerpen. De bronzen reliëfplaat op het monument werd gerealiseerd door de bekende Gentse beeldhouwer Geo Vindevogel (1923-1977). Vindevogel droeg de reliëfplaat vooral op aan de duizenden Gentenaars die bij de slag om het leven kwamen. De Gentse strijdslogan ‘Hou ende Trou’ is duidelijk op de plaat weergegeven. Op 12 september 1954 werd het sobere gedenkteken op het Semmerzaakse kerkhof onthuld. Aanvankelijk stond het monument met zijn rug naar het koor van de parochiekerk opgesteld. In 1973 werd het gedenkteken bij verbredingswerken aan de Dorpsstraat verplaatst. Het monument neemt echter geen opvallende plaats in de dorpskom van Semmerzake.


 

Andere bezienswaardigheden