PolsRegio.be

Woning Louis De meester

Louis De Meesterstraat 30, 9890 Gavere

Louis De Meester werd geboren op 28 oktober 1904 te Roeselare en was van kindsbeen af gebeten door muziek.

Als kleine jongen kreeg hij een handvol vioollessen, maar hij was vooral een autodidact. In 1927 trok Louis De Meester de wijde wereld in, eerst als muzikant en later als dirigent. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Hij kreeg de kans om aan het muziekconservatorium van het Marokkaanse Meknès te gaan werken, waar hij het snel tot directeur schopte. In 1937 keerde De Meester terug naar België, maar pas na de oorlog wachtte hem een nieuwe uitdaging als muziek-modulator bij de BRT. In 1962 werd hij artistiek directeur van het pas opgerichte Instituut voor Psychoakoestiek en Elektronische Muziek (I.P.E.M.).

Een belangrijk deel van Louis’ activiteiten bestond uit het componeren van muziek. Zijn composities bevatten expressionistische, neo-classicistische en neo-impressionistische elementen. Hij schreef opera’s, kamermuziek, cantates, een liederenbundel, pianomuziek en ook toneel- en filmmuziek. De sterkste werken maakte hij vanaf 1950 en hij won er prestigieuze prijzen mee zoals de Italia-prijs in 1957 voor zijn radio-opera ‘De grote verzoeking van Sint-Antonius’.

De grote waarde van Louis De Meester ligt in het feit dat hij in zijn composities gebruik maakte van elektronische middelen. De elektronische muziek stond nog in de kinderschoenen, maar De Meester zag er de waarde van in. In 1979 componeerde hij zijn laatste stuk met de toepasselijke titel ‘Point Final’. Louis De Meester verhuisde op zijn oude dag naar Semmerzake, waar hij genoot van rust en anonimiteit. De naam Louis De Meester doet bij het groot publiek geen belletje rinkelen. Toch was deze man belangrijk voor de hedendaagse Belgische muziek en de ontwikkeling van de elektronische muziek. De gedenkplaat, onthuld in 1997 en een eigen straatnaam voor deze componist zijn een gepaste hulde.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden