PolsRegio.be

Woning Henri De Cocker

Gentweg 7, 9890 Gavere

In dit huis woonde kunstschilder Henri De Cocker (1908-1978) van 1934 tot aan zijn dood.

Henri De Cocker was een geboren en getogen Vurstenaar. Op jonge leeftijd gaf hij al uiting van uitgesproken tekentalent, maar het boerengezin had te weinig middelen voor een opleiding. In 1934 kon hij uiteindelijk toch naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en later naar het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. Daar viel zijn talent al duidelijk op.

Henri werd een schilder die zich niet op één stijl liet vastpinnen en veel experimenteerde. Tot 1948 schilderde hij in de trant van het Vlaams Expressionisme. In de periode 1948-1952 werd zijn kleurenpalet lichter. Na een rondreis door Spanje raakte hij geïnspireerd door het surrealisme. Hij bleef experimenteren met stijlen en kleuren, maar zijn schilderijen werden beduidend minder figuratief. Ook het Kubisme en het Tachisme passeerden de revue in zijn oeuvre. Van 1963 keerde hij terug naar het Expressionisme, om vanaf 1969 te experimenteren met het fauvisme. Deze stijl beheerst het laatste deel van zijn carrière en de zwarte tinten werden definitief vervangen door felle kleuren.

Hij verwierf bekendheid met zijn werken en stelde in de loop van zijn carrière tentoon in heel Vlaanderen. Toch bleef ‘Rie’ een volks persoon. De boerenzoon wist heel goed waar hij vandaan kwam en had nog de kost verdiend als steenbakker en helper in de suikerfabrieken in Noord-Frankrijk. Hij leefde eenvoudig en was een fervent fietser en doorkruiste zo heel Europa. Vaak waren deze trips een inspiratiebron voor zijn kunst.

Zijn liefde voor de fiets werd ook enigszins zijn dood. Op Allerzielen 1978 werd hij door een vrachtwagen aangereden op de Gentse Sint-Lievensbrug. Hij overleed enkele uren later. Henri werd begraven op het kerkhof van Vurste, bijna in de schaduw van zijn woonst. V.V.V. ‘t Gaverland had in 1998 geen betere plaats kunnen uitkiezen om hem te eren.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.

Foto Henry De Cocker en kunstwerken: © Stichting Henry De Cocker.


 

Andere bezienswaardigheden