PolsRegio.be

Carlos Dierickx

Carlos Dierickxplein , 9890 Gavere

Carlos Dierickx, geboren op 9 februari 1916, was decennialang dokter en burgemeester te Asper en vooral een echte volksvriend, die nooit om een grap verlegen zat.

Dierickx liet in zijn jonge jaren al van zich spreken. Als student was hij de initiatiefnemer van de ‘bezetting van het Gravensteen’. Deze ludieke actie lag in het verlengde van zijn persoonlijkheid. Ook op sportief gebied liet de jonge Dierickx van zich spreken. Hij voetbalde een tijdlang bij Cercle Brugge en ASSA Ronse.  ASSA Ronse is nu geen klinkende naam meer, maar de ploeg speelde destijds in 2de nationale.  Carlos was ook speler bij de Belgische universitaire voetbalploeg en speelde in die hoedanigheid verschillende internationale matchen. Daarnaast had Carlos Dierickx een liefde voor de motorsport. Met zijn motorfiets deed hij meermaals mee aan wedstrijden en gedurfde weddenschappen.

In 1946 stapte hij in de gemeentepolitiek op vraag van de toenmalige Asperse dorpspastoor. Pastoor Van Langenhove wou vlak na de oorlog een dorpsruzie vermijden en zag in dokter Dierickx de ideale burgemeester.  Carlos wou toen echter enkel dit politiek engagement aangaan op voorwaarde dat er geen verkiezingen kwamen.  Hij kreeg zijn zin en werd zeer populair als burgemeester. Zijn populariteit vertaalde zich in het feit dat hij bij iedere gemeenteraadsverkiezing waaraan hij deelnam het meeste voorkeurstemmen haalde. Dierickx ging prat op zijn onafhankelijkheid. Zijn partij VOG (Vrije Onafhankelijke Gemeentebelangen) behoorde tot geen enkele politieke familie. Tussen 1953 en 1959 zat Carlos Dierickx even in de oppositie, om daarna tot het einde van zijn politieke carrière onafgebroken de burgemeesterssjerp te dragen.

Tot eind 1976 was hij burgemeester van Asper, na de fusie werd hij burgervader van Gavere. In 1994 werd hij een laatste keer verkozen tot burgemeester. De 79-jarige Dierickx was toen de oudste burgemeester van Vlaanderen en de op twee na oudste van België. Halverwege zijn ambtstermijn ging hij op rust. Dierickx’ bracht zijn laatste levensjaren door in Oudenaarde. Hij overleed op 3 september 2003. Carlos Dierickx haalde zijn populariteit uit het feit dat hij tussen de mensen stond en enorm sociaal bewogen was. Het is dus ook niet verwonderlijk dat hij een passend eerbetoon kreeg. In 2005 kreeg hij een bronzen standbeeld op een naar hem genoemd plein in het centrum van Asper. De Asperse kunstenares Kristien Vervaet slaagde erin om het beeld dezelfde karakteristieke guitige uitstraling van Carlos te geven.


 

Andere bezienswaardigheden