PolsRegio.be

Sgt. Bull 1944

Stationsstraat (Scheldebrug) , 9890 Gavere

"With millions of people losing their lives during the Second World War, it is easy to forget that each man, woman and child had their own story." schrijft Burton Mail en dat van Sgt. Bull (28 februari 1914 - 7 september 1944) is er zo één.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Scheldebrug te Gavere een belangrijk strategisch punt. In 1944 probeerde de Duitse bezetter er terrein terug te winnen op de geallieerde troepen. Bij valavond van 7 september 1944 zette de Duitse infanterie een zware tegenaanval in en slaagden ze de Britse tanks terug te drijven. Ze namen positie in aan de brug van Gavere. Van daaruit konden ze het dorp het best beschermen. De duisternis maakte de situatie zeer moeilijk en dat speelden de Duitse troepen uit. Ze zetten ook zware anti-tankwapens in. De geallieerden deden er echter alles aan om stand te houden. Op een gegeven moment ontplofte er anti-tankmunitie boven de tank van de 29-jarige Britse sergeant Charles William Bull. Charlie werd dodelijk getroffen door een granaatscherf.

Dankzij de Britse vastberadenheid werd de Duitse infanterie ’s morgens toch tot overgave gedwongen en zo was het offer van sergeant Bull niet voor niets geweest.

Net zoals de meeste militairen van het Gemenebest werd Charlie Bull begraven in het dorp waar hij stierf. Hij is begraven op het kerkhof aan de Lielareweg en kreeg een gedenkplaat op de Scheldebrug. Naast de vlag van Gavere en België draagt het monument voor Bull de Britse vlag en het embleem van het Bulls tankdivisie. Op de gedenkplaat staan de soldatenhelm en de palmtak afgebeeld. Deze symboliseren het martelaarschap van een militair. Ieder jaar wordt de dood van sergeant Charles William Bull herdacht met een plechtigheid op ‘zijn’ brug.

Foto: Verzameling Bram Dermout

Wie meer wil weten over Sgt. Charlie Bull kan hier klikken (let op erg zwaar bestand voor mobiele data).


 

Andere bezienswaardigheden