PolsRegio.be

Schepenbrief Bochoute

Oudenweg/Kouterstraat , 9890 Gavere

Wist je dat het oudste officiële document, volledig neergepend in het Nederlands, ‘De Schepenbrief van Bochoute’ is?

"Descepenen van bochouta quedden alle degene die dese lettren sien ..." Deze oorkonde uit 1249 regelt de transactie van een stuk grond tussen hereboer Boudewijn Molenijzer en de Gentse patriciër Hendrik van den Putte. Deze transactie is een renteverkoop. Molenijzer verkocht zijn stuk land op voorwaarde dat hij de grond mocht blijven bewerken, tegen betaling van een vaste jaarlijkse prestatie of erfrente. Om misverstanden en latere discussie te vermijden lieten de partijen een bewijsstuk van de transactie opmaken door de lokale schepenbank van Bochoute.

De schepenbrief van Bochoute wordt momenteel bewaard in het OCMW-archief van Oudenaarde en er ligt een stenen replica in het museum te Velzeke. Lees hier de volledige tekst.

Feitelijk was de schepenbrief een voorloper van de notariële akte. Deze schepenbrief kwam al in de 13e eeuw in het bezit van het Oudenaardse hospitaal en is vandaag nog steeds eigendom van het O.C.M.W. van Oudenaarde. Historisch toont de brief het groter wordende belang van geschreven bewijsstukken in de middeleeuwse maatschappij aan. Het document is verder een dankbaar onderwerp voor de studie van het middelnederlands. Het is ook duidelijk dat de volkstaal in die periode aan terrein begon te winnen in officiële documenten, want alle partijen moesten de inhoud kunnen begrijpen.

In 1999 werd ‘de 750e verjaardag’ van ‘de Schepenbrief van Bochoute’ met de nodige luister gevierd waarbij 4 gemeentes de handen in elkaar soegen. Het toenmalige Bochoute ligt nu immers op een viergemeentenpunt met Dikkelvenne (Gavere), Dikkele (Zwalm), Scheldewindeke (Oosterzele) en Velzeke (Zottegem). Het gedenkteken werd opgericht aan de rand van de historische akker uit ‘De Schepenbrief’. Het bestaat uit een massieve steen uit de bekende steengroeves van Balegem, waarin de ‘de Schepenbrief’ door middel van holografie (een lasertechniek) is aangebracht.


 

Andere bezienswaardigheden