PolsRegio.be

Borgwal

Leenstraat 31, 9890 Gavere

Het domein Borgwal bepaalt het uitzicht van de dorpskern van Vurste.

Het kasteel en het bijhorende domein ‘Burchwal’ worden voor het eerst vermeld in documenten van 1538. De meest gekende eigenaar was bisschop Antonius Triest, die het gebruikte als buitenverblijf.

Het nog bewaarde gebouwenbestand is hoofdzakelijk 18de-eeuws. De kasteelgebouwen zijn ingeplant aan de zuidzijde van het 18 ha. groot domein, rond twee binnenplaatsen. In het meest noordelijke gedeelte is destijds een vierkant binnenerf aangelegd met centraal een fiere duiventoren. In het zuidelijke gedeelte ligt het volledig omsloten ‘cour d’honneur’. Men kan dit plein betreden via een monumentale neobarokke toegangspoort. De boogbrug aan het staatsieplein loopt naar het kasteel. Het kasteel is gebouwd in barokstijl. De hoofdvleugel heeft een 18de-eeuwse kern, maar de traptoren zou teruggaan tot de 16de eeuw.

Het interieur van het gebouw was aanvankelijk prachtig. Voor de aankleding maakte men gebruik van verschillende neo-stijlen.

Aan de uitbouw van het kasteelpark werd veel aandacht besteed. De architecturale aanleg was prachtig en ooit rijkelijk versierd met beeldhouwwerk. Op technisch gebied was het park van Borgwal vooruitstrevend. De fonteinen werden bevoorraad door de plaatselijke bronnen via een ingenieus buizensysteem. De orangerie beschikte al over een verwarmingssysteem. In alle comfort was voorzien. Onder de nu vervallen kiosk was zelfs een ijskelder.

Het domein wordt omheind door een 19de-eeuwse bakstenen muur van 1,8 km lang, de langste in zijn soort binnen Oost-Vlaanderen. Het onderhoud van de kasteelgebouwen en het grote domein kostte handenvol geld. Om die reden verliet de laatste adellijke bewoner Borgwal. Graaf Goethals verkocht de eigendom in 1975 aan de congregatie van de Broeders van Liefde. De Broeders vormden het domein om tot een instituut voor personen met een handicap onder de naam ‘Ortho-agogisch Centrum Broeder Ebergiste’.


 

Andere bezienswaardigheden