PolsRegio.be

Kasteel Nazareth

Kasteelstraat 16, 9810 Nazareth

Het kasteel van de heren van Nazareth werd in 1771-1772 vernieuwd en vergroot door Lodewijk-Emmanuel van Rockolfing en zijn vrouw Francisca de Ghellinck. Hij was de laatste heer van Nazareth. Zijn kleindochter trad in 1843 in het huwelijk met Philips-August Kervyn de Volkaersbeke.

Sindsdien is het kasteel in handen van de familie Kervyn de Volkaersbeke. Het vierkante kasteeldomein is volledig omwald. Aan de noordzijde van het terrein staat het kasteel. Het werd getekend door architect Jean-Baptist Simoens in Lodewijk XVI-stijl. De statige voor- en achtergevel zijn ongeveer gelijkaardig. Het centrale gedeelte van de gevels springen vooruit en zijn bekroond met een driehoekig fronton. Daarin staan het jaartal ‘1771’ en de wapenschilden van de families Kervyn de Volkaersbeke en de Ghellinck gebeiteld. De binnenzijde van het gebouw is net als de buitenzijde geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl.

Het kasteel beschikte over een kunstenkabinet met werken van Teniers, De Craeyer en Liemaecker. Er was ook een ruime bibliotheek waarin ook handschriften zaten. Baron Philippe Keryn de Volkaersbeke (1815-1881) zat daar zeker voor iets tussen. Hij was volksvertegenwoordiger en burgemeester van Nazareth, maar eveneens een zeer verdienstelijk historicus en kunstschilder. De bijgebouwen bevinden zich links en rechts van het kasteel. Ze liggen symmetrisch ten opzichte van elkaar. Er lopen verschillende prachtige dreven van het kasteeldomein naar het dorpscentrum.

Dit kasteel is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden