PolsRegio.be

Toren Sint-Amanduskerk

Noël Schoorensstraat , 9810 Nazareth

Deze oude toren is een overblijfsel van de voormalige Sint-Amanduskerk van Eke, die haar functie verloor bij de inwijding van de nieuwe Sint-Amanduskerk in 1933.

Deze toren dateert hoofdzakelijk uit 1771 toen de volledige middeleeuwse kerk van Eke grondig werd verbouwd in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij en onder leiding van L. De Villegas. Ondanks de grondige aanpassingen zou de Sint-Amanduskerk een eeuw later al opnieuw te klein worden, want in de 19e eeuw was het bevolkingsaantal van Eke enorm gestegen. Ondanks aanpassingen bleef de kerk te klein en ook het omliggende kerkhof was niet groot genoeg.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd besloten om een nieuwe parochiekerk te bouwen op een groter terrein. In 1914 was de nieuwe Sint-Amanduskerk klaar, maar door de oorlogsperikelen duurde het nog tot 1926 vooraleer het gebouw gebruiksklaar was. In 1929 ging men over tot de afbraak van de oude parochiekerk. Enkel de architecturaal waardevolle westertoren bleef behouden. Nu fungeert de toren als toegang tot de begraafplaats. Boven de toegangspoort is het wapenschild te zienv an Gudwaldus Sieger, voorlaatste abt (1760- 1789) van de Gentse Sint-Pietersabdij.

Historische foto's: Verzamelingen E. Lampens en J. Van Looveren


 

Andere bezienswaardigheden