PolsRegio.be

Sint-Annakapel

Landuitstraat , 9810 Nazareth

De Sint-Annakapel is de oudste kapel van Eke, opgericht in 1746. Volgens de overlevering werd ze opgetrokken op de plaats waar vroeger een boom met de naam ‘Sint-Annaboom’ stond.

Boven de deuropening is een kleine rondbogige nis op te merken waar misschien een beeldje van Sint-Anna stond. Over de kapel doen heel wat verhalen de ronde. Ze zou opgericht zijn in een periode van besmettelijke ziektes. De pest teisterde de streek, maar de epidemie zou gestopt zijn vanaf de plek waar de nieuwe kapel was gebouwd. Dit is echter niet te staven. Waarschijnlijker is dat de kapel werd gebouwd in functie van de Sint-Annabedevaarten tussen Deerlijk en Bottelare. Deze bedevaarten ontstonden rond 1500 toen de verering van de Heilige Anna te Bottelare openbloeide. De kapel te Eke-Landuit was een belangrijke stopplaats op weg naar Bottelare.  Met het ontstaan van de spoorwegen verminderde het aantal bedevaarders, maar de kapel bleef een belangrijk bedevaartsoord voor de plaatselijke bevolking. In 1932 groeide de plaatselijke Sint-Annaverering uit tot een processie en tot op vandaag gaat deze processie jaarlijks uit op de eerste zondag na 26 juli (de feestdag van de Heilige Anna). Deze processie start aan het wijkschooltje en eindigt aan de Sint-Annakapel, waar een mis wordt opgedragen.

De Sint-Annakapel behoort tot de mooiste en meest waardevolle kapellen van de streek. Ze maakt samen met de omliggende lindes, het smalle met knotwilgen afgezoomde landweggetje en de aangrenzende boerderij deel uit van een beschermd dorpszicht.

Historische beelden: Verzameling J. Van Looveren


 

Andere bezienswaardigheden