PolsRegio.be

Juliaan Lampens

Steenweg 88, 9810 Nazareth

Dit gebouw is duidelijk van de hand van de bekende plaatselijke architect Juliaan Lampens.

Hij werd in 1926 geboren in De Pinte en vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. In het begin van carrière waren zijn ontwerpen nog traditioneel, maar omstreeks 1958 kwam de radicale ommezwaai. De expo van 1958 had hem in contact gebracht met totaal ander vorm van architectuur, het modernisme. Beton nam vanaf dan een zeer belangrijke plaats in binnen zijn ontwerpen.

Van buitenaf lijkt dit gebouw dan ook op een betonnen kubus met aan de voorzijde een uitsparing voor de betonnen trap. Lampens speelde met geometrische vlakken en het lijkt volledig geconstrueerd uit vierkanten en driehoeken. Decoratie is afwezig.

Dit minimalisme maakt deel uit van de schoonheid van het gebouw. De lichtinval in de bibliotheek wordt verzekerd door glas op de juiste plaats. Binnenin voelt het gebouw warm aan door het gebruik van hout in het plafond en meubilair dat contrasteert met het cellulaire beton. Tot 2014 was dit de Eekse bibliotheek gevestigd op het gelijkvloers van het gebouw, terwijl boven het archief van Juliaan Lampens bewaard werd door de VZW Juliaan Lampens. Zij houden het werk van de architect onder de aandacht.

Foto's Juliaan Lampens: Dieter Lampens


 

Andere bezienswaardigheden