PolsRegio.be

Godshuis De Lichtervelde

de Lichterveldestraat 1, 9810 Nazareth

Tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw had Eke een ondernemende pastoor. Zo wou Pastoor Goossens een huis en een lagere school bouwen om de wees- en straatkinderen op te vangen. Hij wou ook een onderkomen voor bejaarden oprichten in zijn parochie, een hospice of godshuis.

Drie zusters van de Congregatie van de Kindsheid Jesu kwamen in 1875 op zijn vraag naar Eke en startten er een schooltje. In 1878 vond de pastoor graaf de Lichtervelde bereid om zijn hospice te sponsoren. De graaf de Lichtervelde schoot vaak grote Eekse projecten geld toe. Het nieuwe godshuis zou zijn naam ‘de Lichtervelde’ dragen om de graaf te vereeuwigen.

In 1880 volgde de plechtige onthulling van het nieuwe gebouw, waar de zusters ook de zorg voor de bejaarden op zich namen. Nauwelijks twee jaar later werden er al twee zijvleugels bijgebouwd en in 1890 kwam er een Sint-Amanduskapel. In 1914 kocht de congregatie van ‘de Kindsheid Jesu’ Godshuis de Lichtervelde over en ondertussen is het voormalig godshuis is maar een klein deeltje van het huidige woon- en zorgcentrum. Het godshuis werd in 2009 beschermd en de naam van graaf de Lichtervelde is door de bejaardenhome definitief gevestigd.

Gelieve de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden