PolsRegio.be

Bunkerlinie Wereldoorlog II

Steenweg 230, 9810 Nazareth

Na de Eerste Wereldoorlog wou België beter voorbereid zijn op een eventuele inval van een troepenmacht. Er werden een hele reeks maatregelen genomen. Eén daarvan was de bouw van een bunkergordel die Gent moest beschermen. De bunkers van het bruggenhoofd Gent werden gebouwd in de periode 1934-1935, over het grondgebied van 20 gemeentes (Astene, Baaigem, Bottelare, Eke, Gavere, Gijzenzele, Gontrode, Landskouter, Lemberge, Melle, Melsen, Moortsele, Munte, Nazareth, Oosterzele, Schelderode, Scheldewindeke, Semmerzake, Vurste en Wetteren).

In Eke werden er maar liefst 21 bunkers gebouwd. Van deze constructies blijven er vandaag slechts 10 over. De rest is afgebroken of ondergraven. Dit achterliniebunkertje op de Eekse wijk Landuit is het meest zichtbaar. De constructie ziet er laag uit, maar dit komt doordat deze versterking half in de grond is ingegraven. De bunker beschikte over twee kamertjes verbonden door een sas. In beide kamers kon een mitrailleur worden opgesteld. De schietgaten vormen onderling een hoek van 90°. De toegang tot de bunker werd afgesloten.

De bunkers van het Gents bruggenhoofd waren goed gecamoufleerd. De bunker te Landuit had het uitzicht van een huisje. Er stond een bakstenen muurtje rond en het had een dak in rode pannen. Het gebouwtje had ook verschillende valse raampjes. Houten luikjes dekten deze raampje af in vredestijd. De schietgaten zaten verborgen achter valse deuren.

De bunkergordel heeft nauwelijks dienst gedaan. Enkel in de buurt van Kwatrecht en Gijzenzele zijn de versterkingen effectief gebruikt. De bunkers waren al verouderd op het moment dat ze gebouwd werden. De Belgische legerleiding had zich voorbereid op een conflict zoals de Eerste Wereldoorlog, maar de Duitse legermacht was in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog fel gemoderniseerd. Het goed uitgeruste en zeer wendbare Duitse leger liet zich niet meer tegenhouden door een bunkergordel.

De Landuitse bunker, hier wat verder op in de Steenweg, werd na de oorlog ingezet voor ‘reclamedoeleinden’. Het logo van Coca-Cola prijkte erop. In de jaren ’90 van vorige eeuw was de constructie onderdeel van een kunstproject. Plaatselijk kunstenaar John Quivron vormde de bunker tijdelijk om tot vredesmonument.


 

Andere bezienswaardigheden