PolsRegio.be

Museum Gust De Smet

Gustaaf De Smetlaan 1, 9831 Sint-Martens-Latem

Vlak bij het Museum Dhondt-Dhaenens en de dorpskern van Deurle kan de bezoeker terecht in de authentieke woning van de bekende Vlaams expressionist Gust De Smet (1877-1943). Hij behoorde tot de tweede kunstenaarsgroep van de 'Latemse school.'  Men rekent hem samen met Frits Van den Berghe en Permeke bij de grote figuren van het Vlaams Expressionisme. In de werken van De Smet is de invloed van het kubisme ook duidelijk merkbaar. Zijn figuren zijn daardoor zeer expressief.

De kunstenaar verbleef tijdens zijn laatste levensjaren in dit huis. Het sobere, deels houten huis werd in 1936 gebouwd naar plannen en onder toezicht van zijn vriend en dorpsgenoot, René Van der Plaetsen. De bovenverdieping is afgewerkt met houten beplanking en laat het licht binnenstromen in het atelier via het dak en de ramen.

Het was zijn wens om het nu beschermde huis met inboedel aan de gemeente Deurle te geven. Ondertussen is het een museum met de collectie van de kunstenaar. De collectie bestaat uit 100 werken vervaardigd over een periode van 1915 tot 1943 en ook de authentieke meubels zijn bewaard. Uiteraard wordt slechts een selectie getoond. Het museum wordt momenteel gerenoveerd en is tijdelijk gesloten. 5 topwerken van Gust De Smet zijn in tussentijd te bewonderen in het Museum Gevaert-Minne.

Beeldmateriaal: E. De Keyzer & K. De Wasch.


 

Andere bezienswaardigheden