PolsRegio.be

Sint Aldegondiskerk

Dorpsstraat , 9831 Sint-Martens-Latem

De oudste bron betreffende de Sint-Aldegondiskerk gaat terug tot 1121. Het was een romaanse kerk, die in de eerste helft van de 19e eeuw volledig gesloopt is. In 1855 werd de nieuwe kerk ingewijd.

Het huidige uitzicht van de Sint-Aldegondiskerk dateert echter van na de verbouwingen van 1912. Het is een pseudo-hallenkerk waarbij de zijbeuken bijna even hoog zijn als de middenbeuk. De buitenzijde is neo-romaans, met een typische vierkante toren, geflankeerd door twee kleinere torentjes. In de nis boven de toegangsdeur is een witgeschilderd terracotta beeld van patroonheilige Sint- Aldegondis geplaatst. De zijgevels zijn gedecoreerd met witstenen reliëfs van de Gentse beeldhouwer Oscar Sinia. Hij maakte deze werken in 1952 naar de vroegere geschilderde panelen van ‘de Sint-Aldegondis-ommegang’. Op deze reliëfs worden gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Aldegondis getoond.

Het neo-classicistische interieur is volledig wit. De beuken worden van elkaar gescheiden door Toscaanse zuilen. De modernistische glasramen zorgen voor een unieke lichtwerking. De onbetwiste blikvanger van de parochiekerk is het Mariabeeld. Het deed vroeger dienst als processiebeeld. Kijk bij het verlaten van de kerk ook nog naar het orgel op het oksaal. Het orgel werd in 1956 gebouwd door de firma Loncke. 


 

Andere bezienswaardigheden