PolsRegio.be

Kerkhof Deurle

Dorpsstraat , 9831 Sint-Martens-Latem

De Deurlese begraafplaats ligt sinds de 11e eeuw op deze plek en werd in 1979 als dorpszicht beschermd. Het is, ondanks zijn functie, een charmant dorpskerhof, wat schaars wordt in Vlaanderen.

Het kerkhof haalt haar bekendheid niet enkel uit de feeërieke ligging in de dorpskom van Deurle, maar eveneens uit het feit dat hier een resem bekende kunstenaars een laatste rustplaats hebben gevonden. Vertegenwoordigers van de Latemse School zoals Gustaaf De Smet, Leon De Smet, Xaveer Decock, Jenny Montigny en Albert Claeys rusten hier en ook de bekende toneelschrijver Gaston Martens werd hier begraven. Een aantal van hun graven zijn echte kunstwerken. Op het opvallende grafmonument van Decock is een beeltenis van de schilder aangebracht. Een beeld van Constant Permeke siert het graf van Gust De Smet. Het waren immers goede vrienden.

Verder zijn er plaatselijke edellieden bijgezet. Zo liet de familie de Spoelberch er in 1912 een grafkapel optrekken. Het grafmonument dat rechts aan de westgevel van de kerk te zien is hoort toe aan de familie della Faille d’Huysse. De arduinen steen is gedecoreerd met een portret van burgemeester en senator Herman della Faille d’Huysse.

Bij de kerkingang is ook het oorlogsgedenkteken van Deurle opgericht. Daaronder ligt de oorlogsvrijwilliger Alfons Blomme begraven. Hij sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tweede lindes aan de voorzijde van de kerkhofmuur zijn ‘vrijheidsbomen’. De grootste linde dateert uit 1905, ter ere van 75 jaar Belgische onafhankelijkheid. De linde aan de linkerzijde werd in 1920 aangeplant ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. In 1976 waaide deze om en werd datzelfde jaar vervangen door een ander exemplaar. Vandaar dat deze lindeboom er minder imposant uitziet dan zijn ‘collega’.


 

Andere bezienswaardigheden