PolsRegio.be

Oude Pontweg

Oude Pontweg , 9831 Sint-Martens-Latem

De naam van de weg duidt zowel richting als betekenis aan. De Oude Pontweg was de route van en naar het veer van Sint-Martens-Leerne en maakte deel uit van de verbindingsweg van Nevele, over Deurle naar Sint-Martens-Latem en Gent.

De weg volgt op een vrij natuurlijke manier de scheiding van twee landschapsvormen die typisch zijn voor de omgeving hier. Aan de hoge kant ligt het zand opgestoven tot duinen, begroeid met dennen en sparren. Daartegenover strekt zich – achter de nieuwe villa’s – het land van de boeren dromerig uit. Het zijn de vette weilanden langs de Leie.

Kenmerkend hier is het coulisse-landschap van weilanden met meidoornhagen, knotwilgen en populieren. Met hun soms prachtig contre-jour bij ondergaande zon hebben deze uiterwaarden van de Leie tal van schilders met geestdrift vervuld. Vanuit zijn woonhuis was het voor Gust De Smet slechts een korte weg naar het motief. Hier heeft hij in de dertiger jaren geregeld zijn schildersezel neergeplant om het landelijk panorama of een bijzondere luchtpartij op het doek vast te leggen.


 

Andere bezienswaardigheden