PolsRegio.be

Latemse Kluis

Kapitteldreef 40, 9830 Sint-Martens-Latem

De Latemse Kluis is een voormalige buitengoed van de paters dominicanen uit Gent, omstreeks 1930 gebouwd op gronden van de kunstschilder Edgard Gevaert (1891-1965).

Het is een zeldzaam voorbeeld van recreatieve, religieuze infrastructuur die discreet onderdak moest bieden aan een groot aantal gasten. Het ontwerp is van Edgar Magerman, de architect die in Sint-Martens-Latem diverse projecten op zijn naam heeft staan. Karakteristiek voor zijn stijl is het hoog, ogivaal dak met driehoekige dakkappelletjes. In de jaren dertig wordt de Kluis het trefpunt van ‘Latemse’ kunstenaars die op gezette tijd exposeren in de Gentse galerie Ars. De galerie is gesticht in 1932 op initiatief van de dominicanen Van Thorenburg en Janssens en had als doel de kunst in tijden van crisis nieuwe impulsen te geven en vooral de Latemse schilders door de moeilijke tijden te loodsen. Bijna al de Latemse kunstenaars van die tijd, Gust De Smet, Albert Servaes, Alberts Saverys, Jules De Sutter, Hubert Malfait, hebben hun werken getoond op de Nederkouter in Gent, de thuisbasis van Kunstzaal Ars.

Bekend is het banket van zomer 1934 dat plaatsvond in en rond de Kluis met tal van ‘Latemse’ schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters, musici e.d. als gast. De Kluis heeft in zijn geschiedenis al verschillende functies gehad. Tussen 2016 en 2017 is het gebouw gerenoveerd en in al haar luister hersteld met volledig respect voor het bijzonder karakter van het gebouw. De begane grond werd bijna volledig ingericht als woongelegenheid. De eerste verdieping, een spectaculaire zaal van bijna dertig meter lang, 12 meter breed en 8 meter hoog,  is naar de meest recente, streng-museale normen ingericht.

Het is de bedoeling om hier in aansluiting op de vaste collectie van het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne, minstens eenmaal per jaar een wisseltentoonstelling te organiseren organiseren – in samenwerking met de Gemeente Sint-Martens-Latem en de Latemse Kunstkring. Ook is er de mogelijkheid om op beperkte schaal culturele avonden voor gemeentelijke verenigingen en organisaties te houden. Voor de bezoekers van het gebouw zal de parking van het Museum Gevaert-Minne (Edgar Gevaertdreef) ter beschikking staan.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.

 

Foto's: © Erwin De Keyzer


 

Andere bezienswaardigheden