PolsRegio.be

Latemse Kluis

Kapitteldreef 40, 9830 Sint-Martens-Latem

De Latemse Kluis is een voormalige buitengoed van de paters dominicanen uit Gent, omstreeks 1930 gebouwd op gronden van de kunstschilder Edgard Gevaert (1891-1965).

Het is een zeldzaam voorbeeld van recreatieve, religieuze infrastructuur die discreet onderdak moest bieden aan een groot aantal gasten. Het ontwerp is van Edgar Magerman, de architect die in Sint-Martens-Latem diverse projecten op zijn naam heeft staan. Karakteristiek voor zijn stijl is het hoog, ogivaal dak met driehoekige dakkappelletjes. In de jaren dertig wordt de Kluis het trefpunt van ‘Latemse’ kunstenaars die op gezette tijd exposeren in de Gentse galerie Ars. De galerie is gesticht in 1932 op initiatief van de dominicanen Van Thorenburg en Janssens en had als doel de kunst in tijden van crisis nieuwe impulsen te geven en vooral de Latemse schilders door de moeilijke tijden te loodsen. Bijna al de Latemse kunstenaars van die tijd, Gust De Smet, Albert Servaes, Alberts Saverys, Jules De Sutter, Hubert Malfait, hebben hun werken getoond op de Nederkouter in Gent, de thuisbasis van Kunstzaal Ars.

Bekend is het banket van zomer 1934 dat plaatsvond in en rond de Kluis met tal van ‘Latemse’ schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters, musici e.d. als gast. De Kluis heeft in zijn geschiedenis al verschillende functies gehad. Het gebouw zal binnenkort worden aangepast.. De benedenverdieping zal worden omgevormd tot woongelegenheid. De eerste verdieping wordt een tentoonstellingsruimte.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden