PolsRegio.be

Veerpont

Baarle-Frankrijkstraat , 9830 Sint-Martens-Latem

Het veerpont is van oudsher een belangrijk middel om de Leie over te steken, want een brug over de Leie was een eeuw geleden nog niet vanzelfsprekend.

Op het grondgebied van Deurle en Sint-Martens-Latem vond men vroeger op diverse plaatsen dergelijke overzetpunten. Het zogenaamde Baarleveer is sedert lang dé plaats om personen, lijkstoeten, postbedeling en doktershulp naar de andere oever te brengen. Ook  groot- en kleinvee ging zo te boot van het platteland van Latem naar de stad Gent.

Voorheen maakte deze hoek deel uit van de gemeente Baarle waarvan de parochiekerk en het grootste deel van de toenmalige gemeente op de linker Leieoever gelegen is en dat bij keizerlijk decreet van 22 januari 1805 bij Drongen gevoegd werd. Het oude veer was tot ca. 1900 iets meer ten oosten van de Leiebocht gelegen waar thans nog een concentratie van kleine boerenarbeidershuisjes voorkomt. De schilders uit de streek zijn geregeld ter plaatse geweest. De plek komt voor op diverse doeken van onder meer Maurice Sijs en Alfons Dessenis. Voor wie nu naar de overzijde wil; één tik tegen het bronzen klokje en de veerman meldt zich. 


 

Andere bezienswaardigheden