PolsRegio.be

Koutermolen

Molenstraat , 9830 Sint-Martens-Latem

De zogenaamde Kouter is het voormalig akkerland van Latem. De prachtige molen op deze plek heet dan ook toepasselijk Koutermolen.

De molen, een houten korenwindmolen uit de veertiende eeuw (eerste vermelding in 1373), is de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek. Tijdens de godsdiensttroebelen in de 2de helft van de 16de eeuw werd de moIen vernield, maar na 1600 terug heropgebouwd. Tussen 1778-1779 voegde men aan de constructie een rosmolen toe; een molen aangedreven door een paard. In 1798 werd de molen openbaar verkocht als kerkelijk goed. De opeenvolgende eigenaars hielden de Koutermolen altijd maalvaardig tot 1957.

De molen werd omstreeks 1977 volledig gedemonteerd en verplaatst naar de andere zijde van het molenaarshuis. Op de nieuwe plek vangt de Koutermolen veel meer wind. De ‘verhuis’ gebeurde op vakkundige wijze, want de molen verloor niets van haar oude glorie. De technische infrastructuur is vrijwel intact gebleven, enkel werkte de molen vroeger met drie molenstenen, nu met twee. De Koutermolen blijft echter maalvaardig.

Tot de opkomst van de maalderijen waren er in onze streek talrijke molens actief. Daarna verloren ze hun functie en de overgrote meerderheid werd verwaarloosd.  De Koutermolen was in bekwame handen en daardoor werd haar het verval bespaard. In 1946 werd de molen ook als monument beschermd.

In de schilderkunst is de Latemse molen altijd een onderwerp van de eerste orde geweest. Kunstenaars als Valerius de Saedeleer, Maurice Sys, Gust De Smet en Albert Saverys hebben haar geregeld op hun doeken gebracht.


 

Andere bezienswaardigheden