PolsRegio.be

Vijvertje

Latemstraat/Burgemeesterstraat , 9830 Sint-Martens-Latem

Het vijvertje op de tweesprong Latemstraat en Burgemeesterstraat is vermoedelijk ingeplant op een dries, de eerste dorpskom van Latem.

Een dries is een bijna driehoekige, afgebakende ruimte met vijver, vaak bij de samenkomst van drie straten, met als markering vaak een kapel. Van hieruit heeft Latem zich als dorp verder ontwikkeld. Een eerste vermelding van een dries in Sint-Martens-Latem dateert uit 1563 en op de oudste kaart van Latem uit 1575, wordt het driespleintje afgebeeld. Een laatmiddeleeuwse dries was een verzamelplaats voor het vee met de bedoeling het te voeren, te melken en te laten drinken.

Bijna 450 jaar is die originele plek nagenoeg ongewijzigd en ongerept gebleven. Het plein deed later ook dienst als ontmoetingsruimte voor de hele dorpsgemeenschap.

Naast het vijvertje staat een neogotische processiekapel uit 1839. In de naastgelegen witte hoeve (Latemstraat 70) werd tussen 1908 en 1913 bewoond door schilder Gust De Smet. Vanuit zijn atelier of tuin heeft De Smet de plek meermaals op doek gezet. Hij maakte met zijn broer Leon, Frits Van den Berghe, Constant Permeke en Maurice Sys deel uit van de tweede kunstenaarsgroep van Latem. Voor de Eerste Wereldoorlog schilderde hij in de stijl van het impressionisme tal van landschappen, interieurs en sporadisch de menselijke figuur. Door zijn vlucht naar Nederland in 1914, samen met zijn vriend Frits van den Berghe, neemt hij het contact op met de moderne kunst in Europa. Bij de terugkeer in Vlaanderen, in juni 1922, kenmerkt het werk van De Smet en Van den Berghe zich door een uitgesproken expressionisme. Later verhuisde Gust De Smet naar de woning die nu als zijn museum ingericht is.

 

 

 

 


 

Andere bezienswaardigheden