PolsRegio.be

Woning Albijn Van den Abeele

Latemstraat 12, 9830 Sint-Martens-Latem

Dit 19de-eeuwse dorpshuis met omhaagde voortuin werd gebouwd voor en door Albijn ('Binus') Van den Abeele, burgemeester, gemeentesecretaris, schrijver en schilder.

Hij verbleef er van 1881 tot 1918. Zijn atelier lag op de eerste verdieping waar het venster uitgaf op de kerk van Latem en op de voormalige stokerij. ‘Binus’ Van den Abeele had een neus voor het leggen van goede contacten in het kunstenaarmilieu. Zijn huis werd een belangrijk trefpunt van 'Latemse' schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters in de jaren tussen 1884 en 1914 (Xavier en César De Cock, Emile Claus, Valerius de Saedeleer, George Minne, Karel en Gustave van de Woestijne).

Albijn Van den Abeele (1835-1918) is geboren Latemnaar en zoon van een landbouwer. Eerst combineert hij een ambtelijke loopbaan met een bescheiden bedrijvigheid als letterkundige. Zijn werken klagen vooral de sociale wantoestanden staan en zijn zelfs een beetje volksverheffend. Van den Abeele was ook een verdienstelijk amateurhistoricus. Zijn aandacht ging vooral uit naar de geschiedenis van Sint-Martens-Latem en Deinze. In de lokale politiek speelde Albijn ook een belangrijke rol. Na eerst gemeenteraadslid en schepen te zijn geweest, is hij tussen 1869 en 1876 burgemeester van Sint-Martens-Latem.

Na zijn onverwacht afscheid wordt hij gemeentescretaris van Latem en Afsnee. In die jaren legt hij zich ook toe op zijn nieuwe passie: de schilderkunst. Zijn œuvre getuigt van een onvoorwaardelijke overgave aan het onderwerp, de natuur in directe omgeving. Albijn heeft de natuur vrij waarheidsgetrouw weer. Het lijkt alsof je door de landschappen kunt wandelen. Het oeuvre van Van den Abeele ondergaat geleidelijk aan een evolutie. Eerst voerden zwart en bruin de boventoon in zijn schilderijen. Later maakt ‘Binus’ gebruik van een veel uitgebreider en lichter kleurenpalet.

Collega-kunstenaars vonden dat Albijn werd onderschat als kunstenaar. Met zijn werk én door zijn belangeloze inspanningen voor de schilders van Sint-Martens-Latem staat Albijn Van den Abeele aan de basis van de Latemse kunstenaarsgroepen. In de jaren rond 1900 groeit hij uit tot de gastheer van zijn geboortegrond. Albijn Van den Abeele maakte het einde van de Eerste Wereldoorlog nog net mee. Op 16 november 1918 stierf hij in deze woning. De kunstenaar werd bijgezet op het kerkhof van Sint-Martens-Latem, vlakbij de sacristie.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden