PolsRegio.be

Woning Richard Minne

Eikeldreef 16, 9830 Sint-Martens-Latem

Hier, aan de Eikeldreef 16 in Sint-Martens-Latem, woonde vanaf 1928 de schrijver-dichter Richard Minne (1891-1965), geboren in Gent. Het originele woonhuis is ondertussen afgebroken.

Naast Guido Gezelle en Karel van de Woestijne is Minne één van de grote Vlaamse dichters uit de eerste helft van de 20e eeuw. Minne liet voor het eerst van zich horen als één van de stichters van het tijdschrift “ ’t Fonteintje”. Samen met Maurice Roelants was hij de drijvende kracht achter dit blad. Minne zocht een tijdje naar de juiste weg in zijn leven. Hij was een jaartje ambtenaar bij het Ministerie van Justitie en probeerde het daarna als landbouwer.

Vanaf 1930 ging Richard Minne aan de slag als journalist. Hij kon in dit beroep zijn liefde voor taal kwijt. Het oeuvre van Minne is niet groot, maar zijn gedichten zijn wel aangrijpend door het feit dat hij krachtige taal gebruikt. Echt vrolijk is Minnes werk niet. Meestal staan ontgoocheling en verbittering centraal. Door de ironische toon blijft alles echter vlot verteerbaar. De grote erkenning van zijn werk kwam er in 1946. Toen won hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Nederlands Proza met ‘Wolfijzers en Schietgeweren’, een bundeling van proza en poezië.

Richard Minne schreef ook onder zijn pseudoniem ‘Pierken’ de Spiegelleire. Dit jongetje gaf commentaar op de politieke en maatschappelijke gebeurtenissen in Vlaanderen. ‘Pierken’ deed dit in een sappig fonetisch Gents. De ‘hogere klasse’ werk ook vaak over de hekel gehaald. In 1965 overleed hij vrij plotseling in zijn woning. Hij werd begraven op de begraafplaats van Latem (aan de Latemstraat). Daar rust hij, op de ereplaats voor artiesten, onder een grote zilverberk.

Het originele woonhuis is ondertussen afgebroken. De nieuwe woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden