PolsRegio.be

Museum Dhondt - Dhaenens

Museumlaan 14, 9831 Sint-Martens-Latem

Op 30 november 1968 opende het museum Dhondt-Dhaenens de deuren. Het initiatief voor de bouw van dit wit modernistisch museum van de hand van architect Erik Van Biervliet, kwam van het verzamelaarsechtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens.

Zij wensten er hun eigen collectie in onder te brengen, maar vooral ook een nieuwe artistieke dynamiek te creëren in de Leiestreek. Sinds de jaren ’60 worden er tentoonstellingen, lezingen en andere artistieke projecten gerealiseerd. De basiscollectie wordt er niet permanent getoond maar vormt wel regelmatig de aanzet voor tentoonstellingen waarin moderne kunstenaars van de Leiestreek vertegenwoordigd zijn.

Hoofddoel van het museum blijft echter om creatieve impulsen te geven in de Leiestreek. Vandaar staat het museum erom bekend regelmatig spraakmakende en internationaal georiënteerde hedendaagse kunstprojecten te realiseren. Sommige van die projecten kunnen als zeer radicaal en conflictueus ervaren worden. Bekende voorbeelden waren bijvoorbeeld Santiago Sierra, die in 2004 de ramen uit het museum haalde en zo een moderne ruïne van het museum maakte, en Thomas Hirschhorn die in 2010 het museum volstouwde met tonnen lege drankblikjes.

In 2014 werd de privébibliotheek van de overleden kunstpaus Jan Hoet verworven door het museum. Dit onderstreept dat het museum Dhondt-Dhaenens een gevestigde waarde is in de wereld van de moderne en hedendaagse kunst.

De openingsuren en activiteiten van het museum vind je op hun site.

 

 


 

Andere bezienswaardigheden