PolsRegio.be

LIMA

Edgard Gevaertdreef 10, 9831 Sint-Martens-Latem

Tot voor enkele decennia geleden behoorde dit domein toe aan de kunstenaarsfamilie Gevaert.

Kunstschilder Edgar Gevaert vestigde er zich in de jaren 1920 samen met Marie Minne, de dochter van George Minne. Hij bouwde er zijn zelfontworpen huis en stichtte er een gezin van elf kinderen. Het gezin is verplicht naar Frankrijk te vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog en er vier jaar ondergedoken te leven door de antifascistische werken van vader Gevaert.

Eenmaal terug in Latem is hij zodanig ontgoocheld in het falen van de wereldvrede dat hij zich engageert voor de internationale pacifistische beweging waartoe ook Einstein, Albert Camus en andere groten der aarde toe behoren. Hij trekt met zijn partij Universeel volk tweemaal naar de verkiezingen en richt een maandblad Parlement op voor de verspreiding van het pacifistisch gedachtegoed in België. Deze gebeurtenissen brengen de familie in contact met een Japanner die hen aanraadt hun voedingspatroon te veranderen.

Al snel begint de familie zelf macrobiotische voedingsmiddelen te produceren en niet veel later is het bedrijf LIMA geboren. De firma ontpopt zich tot pionier van biologische en vegetarische voeding en voert zelfs uit tot in Amerika! Hun zuurdesembrood, rijstwafels en muesli waren tot heinde en verre bekend. In volle hippieperiode ontstaat hier een commune die tot in de wijde omtrek bestond voor zijn non-conformistische ideeën. Elke zondagmiddag kon je er terecht voor jazz- en gipsy optredens.

Een aantal van de gebouwen van de Gevaerts staan er vandaag nog steeds. Hier zien we de oude LIMA-fabriek die vandaag een kunstgalerij is. Het museum Gevaert-Minne aan de overkant van de dreef is gehuisvest in het ouderlijk huis van de familie en in de Kapitteldreef staan nog steeds een aantal huizen in de typische Gevaertstijl.

Foto's: verzameling Ann Van Marcke (zie ook: Erfgoedbank Leie Schelde)


 

Andere bezienswaardigheden