PolsRegio.be

Klokkeput

Dorp 8, 9830 Sint-Martens-Latem

De Klokkeput kreeg zijn naam door de idyllische mooie vijver die op het domein ligt. De put ontstond door turfwinning en wordt de ‘Klokkeput’ genoemd. Het huidige restaurant kent een rijke geschiedenis. In het begin van de 20ste eeuw was het etablissement een volkscafé annex kolenhandel met de naam ‘De Klok’. Nadat de uitbaters het oude café verlieten, stichtte een groep Latemnaars de vzw ‘De Klokkeput’. Tot die groep hoorden o.a. Raf Van den Abeele, meester-kleermaker Albert Dhaene, Frans Wattez, Robert De Meter, Jan Dhaese, enz…

In de jaren 1960 kende het café zijn gloriejaren onder de naam ‘De Klokkeput’. Miel De Cauter was in die periode uitbater van het etablissement. De Cauter was een echte volksfiguur die altijd klaarstond met een straf verhaal. Bij hem was men aan het juiste voor een eenvoudige, maar lekkere maaltijd. De Klokkeput was toen in de volksmond gekend als ‘De Peuzelkroeg’. De Cauter maakte er eveneens een echt artiestencafé van kleinkunstenaars zoals Miel Cools en Jan De Wilde traden regelmatig op het in het café. Ook ‘The Cotton Jazz Band’ zorgde voor haast legendarische ambiance in ‘De Klokkeput’. Het was bovendien een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Het café verwierf tot buiten de provinciegrenzen bekendheid.  Het was toen echt ‘the place to be’ in Sint-Martens-Latem.

Nadat De Cauter stopte verloor de zaak het aura van kunstenaarscafé, maar men kan er nog steeds terecht voor culinaire geneugten in een sfeervol kader.


 

Andere bezienswaardigheden