PolsRegio.be

‘t Biechtstoeleke

Karperstraat 1, 9870 Zulte

Het ‘Biechtstoeleke’ is een huisje dat dateert uit het einde van de 17e eeuw. Het authentieke karakter is doorheen de eeuwen goed bewaard. Aan de gevel werd enkel het raam naast de deur licht aangepast. Verder is dit een typisch voorbeeld van een Vlaamse tuitgevel met vlechtingen. Binnenin is het huisje zeer sober. De binnenmuren zijn afgewerkt met kalk en leemvezels. De oude balken en de Vlaamse haard geven charme aan het interieur.

‘Het Biechtstoeleke’ heeft in het verleden verschillende functies gehad. In de 18e eeuw was het vermoedelijk de praktijkruimte van de bekende chirurgijn J.A. Roselt. Hij woonde zelf in het herenhuis ernaast. De woning heeft later ook dienst gedaan als bakkerijtje annex kruidenierswinkel. Tussen de leefruimte en de winkelruimte was een dun muurtje gebouwd, met een kleine opening in zodat men kon zien wanneer er klanten in de winkel stonden. Deze opening deed erg denken aan het luikje in een biechtstoel en waarschijnlijk komt daar de naam ‘Het Biechtstoeleke’ van. Het bewuste muurtje werd kort na de Tweede Wereldoorlog afgebroken, tijdens de renovatie werden hier nog sporen van gevonden.

De naam van het eeuwenoude huisje kan echter ook Biesstoelke zijn. Biezen groeien langs rivieroevers, zoals die van de Leie. De lange stengels werden gedroogd en vroeger gebruikt als zitting van stoelen. Mogelijks woonde er ooit iemand in het huisje die zittingen vervaardigde. In het Machels dialect worden de medeklinkers ‘ch’ niet gebruikt. Het zou kunnen dat men daardoor met de jaren sprak van Biechtstoeleke, terwijl het oorspronkelijk Biesstoelke was.

In 2009 werd het vervallen huisje gerestaureerd onder de drijvende kracht van antiquair Miguel Algoet. In 2010 reikte Heemkunde Oost-Vlaanderen een oorkonde met de titel ‘geslaagde restauratie’ uit aan het project. Het authentieke karakter van het huisje heeft altijd kunstenaars aangetrokken. Roger Raveel werd er voor zijn 90ste verjaardag gelauwerd, hij was voor het behoud van ‘Het Biechtstoeleke’. Heden is kunstschilder Martin Wallaert er woonachtig. 't Biechtstoeleke is iedere zondag te bezoeken tussen 15 en 18 uur.

Meer info?

www.biechtstoel.com

Beelden: POLS en de heer M. Algoet


 

Andere bezienswaardigheden