PolsRegio.be

Kasteel van Olsene

Terwallenstraat , 9870 Zulte

Op de plek van het huidige kasteel van Olsene stond tot in de 19de eeuw het ‘Hof ter Wallen’. Dit gebouw neigde sterk naar een versterkte burcht. Het ‘Hof’ was ook al volledig omwald. In 1854 werd de oude burcht in opdracht van toenmalige eigenaar jonkheer Jozef Polydoor Piers tot op de fundamenten afgebroken. De oude funderingen vormden de ondergrond voor het nieuwe waterkasteel. De bekende Gentse architect Louis Minard ontwierp het nieuwe kasteel. Ook het interieur was van zijn hand. Het gebouw werd tussen 1854-1859 opgetrokken in neo-renaissancestijl gecombineerd met neo-gotiek. Het geheel heeft iets sprookjesachtig door de vier slanke hoektorentjes en de ligging middenin het water. Het waterkasteel is alleen te bereiken via een stenen boogbrug.

Op het kasteeldomein bevindt zich ook een neerhof met bijhorende paardenstal en zelfs een hondenkennel. In het landschapspark van het Olsens kasteel liggen mooie cirkelvormige vijvers, maar het heeft nog meer te bieden. De stuifzandrug op het kasteeldomein zou het hoogste punt van Olsene zijn. Onder deze zandrug werd destijds een ijskelder geplaatst, die nog steeds intact is. Dergelijke ijskelders waren ‘ijskasten avant-la-lettre’. Aan de hoofdingang van het kasteel van Olsene bevinden zich twee charmante paviljoenen. Deze zijn iets ouder dan het eigenlijke kasteel en gebouwd in Spaanse stijl. Ze stonden er al voor de afbraak van het oude ‘Hof ter Wallen’. Ongeveer schuin tegenover het kasteel (aan de overzijde van de straat) staan twee hoeves die teruggaan tot de 18de eeuw. Ze waren vroeger eigendom van het kasteel. De hoevegebouwen waren lange tijd in zeer bouwvallige staat en werden grotendeels vervangen, weliswaar met respect voor de vroegere situatie.

Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek. Jammer, want het interieur van het gebouw is de moeite waard. Zo is het boudoir bekleed met kostbaar goudleerbehang en gedecoreerd met een cassetteplafond met ingewerkte Chinese borden en tassen. In één van de torens bevindt zich de kapel, die toen niet kon ontbreken. Het kasteel beschikt over een bibliotheekruimte en een mooi aangekleed salon. De salonmuren zijn behangen met Chinees rijstpapier met daarop vooral bloemenmotieven en taferelen met vogels. De aanwezigheid van Chinees geïnspireerde interieurelementen hoeft niet te verwonderen, want in de 19de eeuw was er grote interesse voor Oosterse culturen.

Tot 2002 werd het kasteel bewoond door telgen uit het geslacht Piers de Raveschoot. De familie heeft een zeer belangrijke rol gespeeld binnen het sociale en politieke leven van Olsene. Ze leverden decennialang de burgemeesters van het dorp. Het kasteel is nu in privéhanden, maar de eigenaars zijn niet meer van adel. Het gebouw is aangepast aan de hedendaagse normen en uitgerust met het modernste comfort. Onder het binnenplein is een parkeergarage aangelegd en in de kasteelwal is een zwembad geplaatst.

Dit kasteel is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.


 

Andere bezienswaardigheden