PolsRegio.be

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Dale

Oude Weg 189, 9870 Zulte

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Dale werd vermoedelijk opgericht in de 15de eeuw. Ze wordt vernoemd in rekeningen van 1504. Volgens de legende zou het bedehuis er gekomen zijn op initiatief van de Franse edelman Jan Damas.Samen met zijn vrouw reisde hij destijds door de streek. Zijn echtgenote werd echter ziek ter hoogte van de wijk ‘Ten Dale’. Damas begon te bidden en beloofde een kapel te bouwen voor Onze-Lieve-Vrouw als zijn vrouw genas. Dit gebeurde en Jan Damas hield woord.

De kapel ter ere Onze-Lieve-Vrouw ten Dale groeide uit tot een echt bedevaartsoord, maar de plek werd niet gespaard van rampspoed. Doorheen de geschiedenis werd het gebouw een paar keer vernield. In 1614 moest de kapel heropgebouwd worden na beschadigingen van de Geuzen. Omstreeks 1790 hielden de Fransen eveneens lelijk huis in het oord. Na de doortocht van de Fransen bleef er enkel een puinhoop over. Tussen het puin plaatsten diepgelovige Zultenaren een klein Mariakapelletje op een zware paal. Een nieuw neogotisch bedehuis werd pas gebouwd in 1847. Deze kapel vormt de basis van het huidige bedevaartsoord. Aan het begin van de jaren ’60 van vorige eeuw werd het gebouw uitgebreid met een schip en zijportalen. Die uitbreiding was nodig, want Onze-Lieve-Vrouw ten Dale trok lange tijd veel bedevaarders aan. De kruiskapelletjes op het domein dateren uit 1954. Ze vervingen de Rozenkranskapelletjes die rond het bedevaartsoord stonden, maar in W.O.I zwaar werden beschadigd. Binnenin de kapel staat het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw ten Dale.  Dit prachtige beeldje ontsnapte telkens aan de vernielingen .

Interessant is de kruisweg aan de buitenzijde van de kapel. Deze kruisweg werd vervaardigd door de Zultse schilder Georges Dheedene. De populariteit van Onze-Lieve-Vrouw ten Dale is al enkele decennia tanend. Toch wordt de kapel nog altijd druk bezocht. De Poolse katholieke gemeenschap van de streek houdt hier ook haar misvieringen. Bij die missen is de kapel vaak te klein.


 

Andere bezienswaardigheden