PolsRegio.be

Leerlooierij Altan

Looierijstraat 134, 9870 Zulte

In Zulte waren er vroeger verscheidene looierijen actief. De Tannerie was de grootste en meest bekende looierij van de streek.

Nu blijft er van deze industrie in Zulte weinig over, met uitzondering van Leerlooierij Altan. Dit bedrijfje is zelfs de enige overblijvende ambachtelijke leerlooierij van Vlaanderen. Adolf Lefevre stichtte leerlooierij Altan. Hij was meestergast in een andere looierij, maar besloot in 1934 om voor eigen rekening te beginnen werken. Het eerste ‘bedrijfsgebouw’ was een aangekochte houten legerbarak uit de Eerste Wereldoorlog.

De firma groeide gestaag en er werden steeds meer machines aangekocht. Achter de legerbarak werd een nieuw pand opgetrokken, maar deze uitbreiding bleek niet voldoende. In 1945 werd alles afgebroken en Altan verhuisde naar de huidige locatie. In de Looierijstraat kende de firma een echte bloei. Schoenfabrieken klopten aan met grote partijen ‘ongekleurd’ leer uit Indië. Altan werkte dit leer verder af. Op het hoogtepunt had de leerlooierij 8 à 10 personeelsleden in de dienst. Er werden toen ook veel Britse hondenvellen verwerkt.

Zoals zovele leerlooierijen kreeg Altan het moeilijk door de concurrentie met de lageloonlanden. Het bedrijf moest de deuren sluiten. In de jaren 2000 besloot Johan Lefevre, de kleinzoon van Adolf, om de leerlooierij terug op te starten. Altan verwerkt nu hoofdzakelijk struisvogelvellen tot hoogwaardige lederen producten. Altan richt zich niet enkel op de productie van lederwaren. Men laat de bezoekers ook kennismaken met de werking van een ambachtelijke leerlooierij. Regelmatig worden er rondleidingen georganiseerd. Op die gelegenheden worden de ambachtelijke –met uitsterven bedreigde- looierstechnieken nog eens in de kijkers gezet. Het is een trip door een stuk archeologisch erfgoed. De familie Lefevre heeft eveneens enkele andere inkomstenbronnen aangeboord. Naast de toepasselijke lederwarenwinkel is er een shop met Spaanse wijnen in de bedrijfsgebouwen gevestigd. Een deel van de gebouwen kan gehuurd worden als tentoonstellingsruimte. Daarnaast houdt de familie hier ook cafetaria/feestzaal Altannerietje open. Deze nevenactiviteiten zijn nodig om de leerlooierij draaiende te houden.


 

Andere bezienswaardigheden